Shoppingcenter K in Kortrijk beloont bezoekers die mondmasker dragen

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wie vanaf zaterdag een mondmasker draagt als hij of zij binnen stapt bij shoppingcenter K in Kortrijk, maakt kans op mooie prijzen. Een gelukkige bezoeker wint zelfs al zijn of haar aankopen terug. De nieuwe manager wil daarnaast ook inzetten op sensibilisering. Burgemeester Vincent Van Quickenborne reageert enthousiast.

Je klanten verplichten om een mondmasker te dragen mag niet. Dat ondervond de burgemeester van Deinze dinsdag al toen hij een dergelijke maatregel probeerde in te voeren, maar terug gefloten werd door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Maar omdat de gloednieuwe manager van K in Kortrijk zich niet goed voelt bij de huidige situatie, waarin haast niemand nog een mondmasker draagt, verzon hij een andere oplossing.

Triestig schouwspel

“Ik was vorige zaterdag zelf in K in Kortrijk en daar overviel mij een onaangenaam gevoel”, vertelt shoppingmanager Dominique Desmeytere. “Ik moest er met lede ogen aanzien hoe het gros van de bezoekers quasi geen aandacht meer besteedt aan de beschermende coronamaatregelen.”

Volgens Dominique zijn de consignes aan de ingangen nochtans duidelijk. “Iedereen is zeker via de diverse mediakanalen voldoende geïnformeerd, vele winkels volgen de consignes opgelegd door hun hoofdzetel rigoureus op en er wordt van hogerhand een beroep gedaan op de ‘burgerzin’ van iedereen. Maar toch is het triestige schouwspel niet om aan te zien“, klinkt het verontwaardigd.

“Willen absoluut niet motor zijn van tweede uitbraak”

“Corona blijkt voor velen tot het collectief geheugen te behoren, nog weinigen zijn zich blijkbaar nog bewust van de risico’s en de gevolgen van dit uiterst gevaarlijke virus dat in een mum van tijd de kop weer kan opsteken. Dergelijke situaties boezemen ons echt angst in en we willen absoluut niet mee de motor zijn van een tweede uitbrak. Bovendien hebben we het gevoel dat de zorgverleners die we willen bedanken, eerder in hun gezicht worden uitgelachen.”

Aangezien informeren en sensibiliseren blijkbaar onvoldoende is, volgens de manager, wil hij het over een andere boeg gooien. “Vanaf aanstaande zaterdag, 04 juli, en zolang het nodig is (minstens de hele zomer lang) zullen we iedereen motiveren om een mondmasker te dragen.

Om dat te bekomen, komen er aan alle ingangen van K in Kortrijk extra dispensers met handgels en worden er animatoren ingezet. “De aanwezige stewards zullen beschikken over een extra lading mondmaskers, maar we roepen vooral iedereen op om zijn of haar eigen mondmasker te dragen.”

Al je aankopen terug betaald

Ook kunnen leveranciers of producenten van mondmaskers een plaatsje krijgen in K in Kortrijk om hun diverse types mondmaskers te verkopen. “En daar bovenop doen we nog een belangrijk sensibilseringsactie waar een leuke prijs aan verbonden wordt. Wie op een drukke zaterdag plichtsbewust zijn of haar mondmasker draagt, maakt kans om zijn/haar aankopen van die dag in K in Kortrijk volledig terugbetaald te krijgen.”

K in Kortrijk zal aan de hand van hun camerasysteem, waarmee ze de bezoekersflow monitoren, mensen uitpikken die een voorbeeld zijn voor anderen en hen verrassen met een aankoopbon. “Een krachtig signaal voor wie het wel goed doet en wel respect heeft voor de medemens“, aldus de manager.

Te veel mensen denken dat het al voorbij is

Wie bovendien ook de social distancing in de horeca respecteert, maakt kans op een #iktrakteer cheque waarbij ook zij een rondje krijgen als bedanking voor hun respectvolle houding tegenover de mensen van de horeca die het in deze coronatijden niet gemakkelijk hebben om hun job correct uit te voeren.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne reageert enthousiast. “Minister De Crem heeft duidelijk gemeekt dat wij als stad mondmaskers in onze winkels niet kunnen of mogen verplichten. Maar persoonlijk sta ik zeker achter het idee van K in Kortrijk. Omdat je op die manier aan de mensen duidelijk maakt dat het niet gedaan is. Te veel mensen denken dat nu“, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier