Shit for Life: Piet en Berry met ezelsmest voor het goede doel

Piet Ternest met ezel Berry en zijn gouden mest.
Piet Ternest met ezel Berry en zijn gouden mest.
Redactie KW

Piet Ternest en zijn ezel Berry zamelen al enkele jaren geld in voor het goede doel. Dit jaar is dat een heel bijzonder actie: Shit for Life. Ezelspoep is namelijk de beste organische meststof die er is. Daarnaast stapt Berry samen met zijn baasje de route ‘Dwars door België’ af om sponsorgeld in te zamelen.

Voor de Warmste Week van Studio Brussel zamelen Piet Ternest en zijn ezel Berry al enkele jaren geld in. Het duo doet dat voor de Roeselaarse vzw D.O.G.B.O. In 2020 kon er voor De Warmste week geen geld meer worden ingezameld voor goede doelen. Dit jaar stond voornamelijk vrijwilligerswerk in de kijker. Een bijzondere editie, dus daar hoorde dan ook een bijzondere ‘kaktie’ bij van Piet en Berry.

Shit for Life

Het idee kwam er door de Tuin van Toyo, een opvang- en begeleidingscentrum in het Afrikaanse Benin voor mensen met een geestelijke en/of mentale beperking. Daar verbouwen de bewoners groenten en gewassen, in eerste instantie voor eigen gebruik. Ook het project P.E.J.E.S. investeert in een moestuin waar de meisjes groenten leren kweken. Maar, voor een goeie opbrengst, moet een moestuin bemest worden. De meststof in Benin is schaars en duur.

Zo kwam Piet op het idee voor Shit for Life: “Mocht men de mest van Berry kunnen toevoegen, dan zouden ze er over uitstekende grondverbeteraar beschikken.” Ezelsmest is de beste organische meststof die er is. Ook moestuinspecialist Wim Lybaert bevestigde dit al. De mest wordt per 10 liter verkocht voor 5 euro in composteerbare zakken. “De mest kan je mengen met compost, strooien tussen de rozen of in de moestuin, gebruiken als bodembedekker en nog veel meer”, vertelt Piet.

Dwars door België

Berry en zijn baasje zullen in 2021 de zogenaamde route Dwars door België afstappen. Die route vertrekt vanuit Brugge tot in Arlon. Ze hopen daarmee 6.000 euro sponsorgeld in te zamelen. Om 1 of meer kilometers van deze bijna 600 kilometer lange toch te sponsoren, kan je 10 euro per km storten op de rekening van de vzw D.O.G.B.O. met vermelding ‘Dwars door België’.

Eerdere sponsortochten

In 2018 en 2019 legden Berry en Piet ook al sponsortochten af. “In 2018 hebben mijn dochter Loes, Berry en ikzelf gewandeld van Roeselare tot in Wachtebeke, waar het podium van de Warmste Week was. Vorig jaar hebben we ook een toch gemaakt met Berry, maar deze keer was het met een hele groep wandelaars. We zijn vertrokken in Nazareth en via de kinderboerderij in Deerlijk zijn we tot in Kortrijk gestapt. Na een overnachting hebben we nog naar Roeselare gewandeld.”

“In 2018 zijn we ook in de eindshow van de Warmste Week gekomen”, vertelt Piet. “Dus dat was toch zeker een bijzondere belevenis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier