Sheena Maesen, vriendin van wielrenner Jens Keukeleire: “Jens wint de Ronde!”

Bieke Cobbaert

Sheena Maesen is al twaalf jaar de vriendin van Jens Keukeleire. De profrenner staat zondag eindelijk nog eens aan de start van de Ronde van Vlaanderen, nadat hij twee jaar Vlaanderens grootste klassieker niet kon rijden door ziekte. Het is dus voor het eerst dat de renner niet in zijn thuisbasis Brugge, maar in Antwerpen zal starten. Sheena en Jens’ mama Diana hebben al hun pronostiek klaar: “Jens wint de Ronde!”

We spreken af met Sheena Maesen in restaurant Juliette in de Dweersstraat. Sheena runde enkele jaren geleden in die straat haar schoonheidsinstituut Studio S. “Het was moeilijk om mijn zaak hier in de stad te combineren met het huishouden. Ik was ook nog maar pas gestart, dus ik had nog geen volle agenda. Het was frustrerend om op lege momenten in het salon te moeten zijn, terwijl er thuis een berg was en strijk op me stond te wachten. Sinds ik mijn salon thuis heb, kan ik eens stofzuigen of een wasmachine insteken als ik een gaatje tijd heb. Ook als Jens thuis is en ik heb een uurtje geen werk, kunnen we genieten van een extra uurtje quality time.”

Werk je dan niet minder als Jens thuis is?

“Woensdag komt hij naar huis, dus werk ik donderdagvoormiddag niet. Maar ‘s middags neem ik mijn werk weer op. Jens gaat dan ook fietsen.”

En omgekeerd, ga je graag naar de koers kijken?

“Ja, op televisie de koers volgen vind ik niet echt aangenaam. Meestal ga ik naar de koers met m’n papa, schoonmama en ons oudste zoontje Lou. Mijn mama zorgt dan voor onze jongste zoon Bas.”

Krijgen Lou en Bas nog een speelkameraadje?

“Ik denk het niet. Ik ben graag mama, maar ik ben niet graag zwanger. Als Jens nog eentje wil, dan zal het zijn wanneer hij gestopt is met koersen. Dan laat ik mij volledig soigneren door hem.” (lacht)

Je bent nu op enkele dagen na al zo goed als zes weken alleen thuis met jullie twee kleine kinderen. Krijg je alles geregeld?

“Ja, toch wel. Ik heb het geluk dat ik ook kan rekenen op mijn mama en mijn schoonmama voor de zorg van de kindjes als het nodig is.”

Wat is voor jou de mooiste periode van het jaar?

“De congé. Na Parijs-Roubaix gaan we enkele dagen op citytrip naar London. Het is de eerste keer dat we weggaan zonder de kindjes. Jens is dan vier weken echt thuis, dus na de citytrip heeft hij tijd voor de kindjes. Mocht hij maar een weekje thuis zijn, zouden we dat uiteraard niet doen. Dan gaat de tijd naar de kindjes.”

Heel wat rennersvrouwen kiezen ervoor om niet te werken. Waarom kies jij ervoor om dat net wel te doen?

“Ik wil bezig zijn, maar ook op mijn eigen pootjes kunnen staan. Jens zou liever hebben dat ik niet werk, zodat ik meer tijd heb voor hem als hij er is. Maar hij begrijpt ook wel dat hij veel weg is en dat ik dan niet gewoon thuis wil zijn. Nu ik thuis werk, hebben we wel de goeie combinatie gevonden.”

Als Jens nog een kindje wil, dan zal dat na zijn koerscarrière zijn. En dan laat ik mij volledig soigneren door hem

“We hebben én quality time samen als hij er is én ik mijn bezigheid als hij er niet is. Maar ik denk ook aan de toekomst. Er komt een dag dat Jens stopt met koersen en een ‘gewone’ job zal hebben. Zal het dan nog mogelijk zijn om met één loon rond te komen? En als je vijf of tien jaar niet gewerkt hebt en 40 bent, is het dan nog zo evident om een leuke job te vinden?”

Hoe lang zie jij Jens nog koersen?

“Maximaal tot aan zijn veertigste. Als hij vroeger wil stoppen, zal ik me daar niet mee bemoeien. Dat is zijn keuze. Jens is in mijn ogen een laatbloeier. Vroeger was hij tenger en mager. Dit jaar is het eerste jaar dat hij echt spiermassa heeft aan zijn benen en hij heeft ook een baard gekregen. Daarom denk ik dat hij misschien iets langer mee zal gaan dan een renner die vroegrijp was in zijn lichamelijke ontwikkeling. Jens verzorgt zich ook zeer goed. Hij eet heel gezond en leeft echt voor z’n sport. Hij laat zich niet gaan, ook niet als het wielerseizoen voorbij is. Hij gaat dan wel eens pintjes drinken, maar de dag nadien herpakt hij zijn gezonde levensstijl meteen.”

Trek je die gezonde levensstijl ook door thuis als Jens er niet is?

“Ja, toch wel. Twee jaar geleden zei Jens eens tijdens het verlof: ik zal zelf eens naar de winkel gaan. Ik dacht: wow, leuk! Toen hij thuiskwam had hij iets ongezonds bij. Of dat zei hij toch. Hij had een blokje kaas mee. Dat kun je nu toch niet echt ongezond noemen, hé!” (lacht)

“Als Jens thuis is, zal ik nooit worst met appelmoes en patatjes klaarmaken. Voor de kindjes doe ik dat wel eens. Ze genieten daar van. Spaghetti eten we dan weer nooit thuis, maar elke maandagavond mogen we bij m’n schoonmama gaan eten en daar is het dikwijls eens spaghetti.”

Jullie zijn twaalf jaar samen maar nog niet getrouwd. Verwacht je nog een aanzoek?

“Ik weet het niet.”

Diana, de mama van Jens die ook mee aan tafel zit, springt meteen in: “Sheena zou heel graag trouwen, vooral voor het trouwkleed.” (knipoog)

Sheena: “Inderdaad! (lacht) Maar ik zal niet zagen om te trouwen. Ik zeg wel eens: nu ik nog mager ben, is het de moment, maar dan lacht Jens daar eens mee. Misschien komt er nog een aanzoek na zijn carrière, omdat hij dan meer van de trouw zal kunnen genieten. Allez, ik ben nu maar luidop aan het denken, hé. Ik weet dat niet zeker.”

Sheena Maesen.
Sheena Maesen.© Davy Coghe

Diana: “Maar ja, Jens wil zeker nog trouwen! Hij zou er nu inderdaad niet 100 procent van kunnen genieten om bij manier van spreken tussen twee koersen te trouwen.”

Van een kleed gesproken. Op een wielergala spring je er altijd uit met je mooie outfit.

“Ik vind het leuk om me eens helemaal op te doen. Om te werken of om naar de koers te gaan, mag het allemaal wat simpeler zijn. Maar als de gelegenheid er is, kleed ik me graag mooi. Het moet daarom niet duur zijn, het moet gewoon mooi passen.”

Jij leerde Jens kennen toen hij nog koerste bij de beloften, pas later werd hij prof. Blij dat je het nooit anders hebt geweten?

“Toen ik hem leerde kennen 12 jaar geleden, zaten we samen op school in de Vives. We volgden allebei het eerste jaar voeding- en dieetkunde. Hij koerste nog niet op dit niveau en hij was toen zeker nog niet top in het peloton. Op een gegeven moment zei hij dat hij eens alles op de koers wou zetten en het jaar nadien is hij prof geworden. Ik vond het chapeau dat hij dat gedurfd heeft.”

Jens zou liever hebben dat ik niet werk, zodat ik meer tijd heb voor hem als hij er is. Maar hij begrijpt ook wel dat hij veel weg is en dat ik dan niet gewoon thuis wil zijn

“Maar ik werd er dus inderdaad niet ingesmeten. Vroeger bij de beloften was hij wel eens weg op stage of voor een koers in de zomer. Dat viel goed mee. Bij Cofidis ging hij ook nooit lang weg. Door de jaren heen is dat dan geëvolueerd van een week weg, naar twee weken weg en tot zelfs vier weken weg voor de Tour.”

Rennersvrouwen staan erom bekend dat ze zich met veel liefde bekommeren over hun man en hem afschermen van problemen, lastige kindjes… Is dat ook zo ten huize Keukeleire-Maesen?

“Ik doe veel in het teken van Jens, maar dat is normaal in de situatie waarin we nu zitten. Wij wonen bijvoorbeeld in een oud rijhuis. Als er een verbouwing moest gebeuren, dan was dat wanneer Jens niet thuis was. Toen mijn appendix op springen stond, heb ik dat verzwegen voor hem. Dat was ‘s nachts tijdens de Eneco Tour, dus wou ik hem niet wakker bellen. Ik was alleen thuis, dus begon ik rond te bellen naar familie, maar niemand nam op. Gelukkig nam m’n schoonmama wél op. Ik heb toen pas ‘s anderendaags na de operatie gebeld naar Jens.”

Voel je je soms eenzaam als je alleen thuis bent met de kindjes?

“Natuurlijk, zeker ‘s avonds als ze in bed liggen en ik alleen in de zetel zit. Of als ik iets wil vertellen aan Jens, maar dat dat niet meteen lukt omdat hij geen tijd heeft. Zeker tijdens de Tour de France is het erg moeilijk om hem te bereiken. Het is daar zo druk, er is zo veel volk, al die verplaatsingen, interviews… En meestal is er ook een erg slechte wifi-verbinding in Frankrijk. Soms kan ik hem maar twee minuten spreken. En de Tour duurt een maand hé.”

Om af te sluiten, wat is jullie pronostiek voor zondag?

Sheena: “Jens zal winnen! Maar ik zeg dat altijd. De Ronde is natuurlijk een heel onvoorspelbare koers. Er zijn veel valpartijen, iedereen is nerveus. Jens zegt zelf ook dat hij zondag zal winnen, maar er zijn er natuurlijk nog 40 of 50 die hetzelfde zeggen. Jens heeft de voorbije twee jaar de Ronde trouwens niet kunnen rijden, telkens omdat hij ziek was. Het is de eerste keer dus dat hij start in Antwerpen.”

Diana: “Jens wint! Maar mijn pronostiek is ook altijd dezelfde!” (lacht)

De tips van Sheena


Favoriete adresje

“Het is geen adresje voor elke dag, maar L.E.S.S. het restaurant dat vroeger op Sint-Andries zat en recent verhuisd is naar ‘t Zand is echt top. Jens en ik gaan ook graag koffie drinken. Voor de lekkerste koffie moet je bij Li O Lait in de Dweersstraat en bij Cafuné in de Academiestraat zijn.”


Mooiste plekje

“Ik kom vaak langs de Smedenpoort. Van op de voetgangersbrug geniet ik na al die jaren nog steeds van het mooie zicht richting station.”


Reisbestemming

“Wij gaan liefst op citytrip. Kort, maar krachtig. Al is die vorm van reizen minder evident sinds de kindjes er zijn. Maar met z’n tweetjes is een citytrip zalig. Je kunt veel zien, veel doen. Jens is ook niet de persoon om lang in een zonnestoel te zitten.”

“Londen en New York zijn mijn favoriete steden. Ik vind dat je ze heel goed kunt vergelijken met elkaar qua eten en qua shoppen. Die steden zijn zo vernieuwend. In die steden vind je mensen die durven iets nieuws te proberen. We gaan binnenkort weer naar Londen en ik kijk er al naar uit. Er is zoveel te beleven, er zijn zoveel leuke adresjes. Echt een hippe stad.”


Shopadresjes

“Als ik winkel in onze stad, spring ik altijd eens binnen bij Essentiel in de Zuidzandstraat. Niet dat ik er superveel koop, maar hun speciale stukken springen in het oog. Ook hun wollen pulls zijn heel tof en gaan jaren mee. En ik weet het, het is niet goed voor de commerce, maar uit tijdsgebrek shop ik vaak online bij H&M. Ik ken er mijn maten en hun broeken zijn lang genoeg voor mij. Voor de kindjes vind ik altijd wel mijn goesting bij Filou & Friends en Zara.”


Oostende of Brugge?

“Ik zou ook heel graag in Oostende wonen, maar voel me ondertussen al helemaal thuis in Brugge. Mochten Jens en ik ooit uit elkaar gaan, weet ik niet of ik terug zou keren naar Oostende. Ik heb hier nu mijn werk en mijn leven opgebouwd. Het zou een moeilijke keuze zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.