Shana Bouckaert opent ecologische winkel in de Kortrijksestraat

Shana opent nu vrijdag Little Lily’s in de Kortrijksestraat. (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe
Shana opent nu vrijdag Little Lily’s in de Kortrijksestraat. (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe

Shana Bouckaert (27) opent in de Kortrijksestraat Little Lily’s, een winkel met breiwol, ecologische producten en wasbare luiers. “Dat laatste is ons paradepaardje. We zijn de eerste fysieke winkel in West-Vlaanderen met herbruikbare luiers”, aldus de zaakvoerster.

Little Lily’s opent vrijdag de deuren in de Kortrijksestraat. Zaakvoerster is Shana Bouckaert (27) uit Lichtervelde. Ze is getrouwd met Robin Vandenbroucke en mama van Lily (+), Lotte (4) en Jasper, die geboren is op 29 oktober 2020. Pleegzoontje Mike (1,5) maakt ook deel uit van het gezin. Shana werkte hiervoor als zorgkundige in een woonzorgcentrum en daarna als kraamverzorgster in de thuiszorg.

Herbruikbare luiers

Met Little Lily’s, vernoemd naar eerste dochtertje Lily, zet Shana een nieuwe, grote stap. Hét paradepaardje van de winkel moeten de herbruikbare luiers worden. “Al van bij de geboorte van Lotte ben ik gestart met wasbare luiers. In die vier jaar tijd kon ik ofwel deze luiers online aankopen ofwel er om rijden naar Gent. In West-Vlaanderen is er namelijk geen fysieke winkel met wasbare luiers. Omdat ik dat zo jammer vond, heb ik het heft in eigen handen genomen.”

De voordelen van wasbare luiers? “Die zijn talrijk. Ten eerste zijn ze goed voor de billetjes van je baby. Baby’s en jonge kinderen die last hebben van uitslag bij gewone wegwerppampers hebben dat probleem niet bij wasbare luiers . Een tweede aspect is uiteraard het milieu. We willen allemaal de afvalberg kleiner maken. Door altijd maar vuile pampers weg te gooien, zal dat niet lukken. Wasbare luiers zijn veel duurzamer en bovendien zijn ze ook beter voor de portemonnee. Zeker als je ze nog eens bij een tweede kindje gebruikt. Dan moet je namelijk geen investering meer doen”, somt de zaakvoerster de voordelen op. Bovendien geven sommige gemeentes een premie voor wie herbruikbare luiers gebruikt. De gemeente Zedelgem bijvoorbeeld betaalt tot de helft van het aankoopbedrag terug met een maximum van 100 euro per kind. Bekijk zeker eens de website van de gemeente waarin jij woont”, geeft Shana mee als tip.

Routineklus

Of dat geen groot werk is, al die luiers uitwassen? “Het is een kwestie van een routine vinden. Eens je die hebt, gaat het heel vlot. Je bewaart de gebruikte pampers in een wasnet in een afgesloten emmer. Wanneer het nodig is of voor jou past, was je de pampers in de wasmachine. Ik ben al vier jaar bezig op die manier en dat werkt heel vlot.” Naast wasbare luiers vind je bij Little Lily’s ook breiwol en ecologische producten. “Het aanbod staat mooi in verhouding. Het is dus niet zo dat we vooral wasbare luiers verkopen en dan twee kleine hoekjes hebben met ecologische producten en breiwol. Neen, we bieden een volwaardig gamma aan van elk.”

Daarmee treedt Shana ook een beetje in de voetsporen van haar oma Annie Dobbelaere. Zij baatte 41 jaar lang breiwolwinkel Calza Lana uit in de Kapellestraat in Oostkamp. Ook Shana kan goed overweg met naald en draad. “Al kan ik nog niet tippen aan de kunsten van mijn oma en mijn mama”, zegt ze met een knipoog.

(Borst)voedingshoekje

Het ecologisch gamma bestaat dan weer uit afwas- en schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, allerhande gebruiksvoorwerpen en er is zelfs wasbaar maandverband . “We hebben ook ecologische wegwerpluiers voor mensen die bijvoorbeeld op reis gaan en dan eventjes geen wasbare luiers kunnen of wensen te gebruiken.”

Leuk extraatje: Shana richtte in haar zaak ook een (borst)voedingshoekje in. “Mama’s mogen daar hun kindje voeden, zonder dat er enige aankoopverplichting is”, besluit Shana. Tijdens de openingsweek van 12 tot 20 maart krijgt elke klant 10 procent korting. De eerste 200 onder hen krijgen daarbovenop een leuke tote bag mee naar huis. Info: www.little-lilys.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.