https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Shakira (18) is veelwinnaar op ‘Dance Waves’ en Belgisch kampioen: “Ik maakte al mijn choreografieën zelf”

Shakira Mahieu gooit hoge ogen aan het Belgisch-Nederlanse dansfirmanent. (foto EDL)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Shakira Mahieu (18) won onlangs het Belgisch Kampioenschap bij de ‘Solo Urban Adults’, de hoogste klasse. De Kortrijkse danseres verloor dit jaar in de Belgisch-Nederlandse professionele danscompetitie ‘Dance Waves’ geen enkele wedstrijd.

2021 was een bijzonder jaar voor Shakira. De Kortrijkse danseres nam aan het volledige online wedstrijdseizoen voor solo hiphop van de dansfederatie Dance Waves deel. “Ik maakte al mijn choreografieën zelf. De dansjes werden gefilmd om op te sturen naar de organisaties waar de jury deze beoordeelde. Dan volgde een livestream waar alle filmpjes na elkaar afgespeeld werden.” Shakira verloor geen enkele wedstrijd. Als kers op de taart won ze ook nog eens het Belgisch Kampioenschap van Dance Waves.

13de van de wereld

Hoewel de wedstrijden niet fysiek konden plaatsvinden, was er bij corona toch één voordeel voor Shakira. “De grenzen vielen weg. Online kon je bij danswedstrijden over de hele wereld deelnemen. Het is wel moeilijker doordat je je tegenstanders minder goed kan inschatten.” In haar categorie moest Shakira het vooral tegen Belgische en Nederlandse dansers opnemen.

Doordat Shakira veel online onderwijs kreeg -ze volgt ergotherapie met een topsportstatuut aan de Howest- was dat voor haar een voordeel. Zo kon ze meer dansen. Bij de federatie Danssport deed mee aan een online competitie in verschillende rondes. Ze mocht naar de finale en won ook die wedstrijd.

Zelfs na die winstreeks was de competitiehonger van Shakira nog niet gestild. Ze nam twee keer deel aan een wedstrijd van ‘On Stage’, een andere dansfederatie, en op het IDO West-Europees kampioenschap haalde ze een vijfde plaats en een ticket om mee te dingen naar het Europees kampioenschap. Daar werd ze derde en ging ze door naar het ‘continent tegen continent’-kampioenschap, waar ze als dertiende van de wereld een mooie prestatie afleverde. “Op de Belgium Dance Awards werd ik tweede. Hier nemen dansers deel in allemaal verschillende stijlen en won een balletdanser die 10 jaar ouder was dan mij”, vertelt Shakira trots.

Dursin in Kortrijk en Ieper

Shakira’s zomer zat goed volgepland. Ze gaf danslessen en workshops in onder meer Kortrijk, Lauwe, Deerlijk, Roeselare, De Panne, Blankenberge, Gent en Brussel. Een drukke vakantie dus, maar voordien, tijdens de coronacrisis, werd er in de Shakira’s Dansschool Dursin een hele tijd niet gedanst. “Het seizoen is midden oktober gestopt en ging pas in juni weer van start.” Shakira kan nu wel les geven aan de kinderen. “Ik assisteer er Laurins Dursin. Ik heb ook mijn eigen team, een smalle groep van zo’n 8 dansers tussen de 10 en de 14 jaar.” Shakira probeerde online les te geven maar dat was haar ding niet. “Je hebt geen interactie. Ik gaf dan opdrachten aan de kinderen, zodat ze thuis konden oefenen. Maar enthousiasme is dan wat minder.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.