Sergio Herman bereidt lekkere ‘gerechjes’ voor Wecandance op strand Zeebrugge

Stefan Vankerkhoven

Het strand van Zeebrugge wordt de komende dagen weer overspoeld door influencers en hipsters, want daar vindt de zevende editie van Wecandance plaats. Dat schoon volk krijgt er niet alleen goede muziek voorgeschoteld, maar ook lekker eten. Topchef Sergio Herman staat in voor dat laatste. “Goede muziek en lekker eten kunnen niet zonder elkaar”, vindt hij.

Al voor de zevende keer strijkt Wecandance dit weekend neer op het strand van Zeebrugge. Voor het eerst kan je er al op vrijdagavond terecht, zij het dan in een meer beperkte bezetting. De overige twee festivaldagen kunnen de feestgangers zich uitleven op zeven stages, waar onder meer Charlotte Adigéry, Kölsch, en Tsar B het beste van zichzelf geven.

Afrikaans lekkers

Maar Wecandance is meer dan alleen muziek: ook fashion en gastronomie spelen er een grote rol. Voor dat laatste staat de Zeeuwse topchef Sergio Herman in. Verspreid over het hele weekend komen 350 fijnproevers er genieten van een gastronomisch menu. Prijskaartje: 350 euro. Daarnaast runt Sergio Herman op het festival ook een AIRcafé. Daar kunnen de festivalgangers zich laven aan cocktails en hapjes met verwijzingen naar het festivalthema van dit jaar: safari nomads. Wat dacht u van een African Mule, Tropical Slushy of Croque AIR met Marokkaans brood?

“Ik ben gelukkig al een paar keer naar Afrika op reis geweest”, vertelt Sergio Herman. “Ik ken die keuken en heb er mij ook wat meer in verdiept. Al blijft de Noordzee, met vis en zeevruchten, de basis voor mijn gerechten. Ik heb de voorbije weken een en ander uitgetest, waarbij ik een Afrikaanse schotel probeer te matchen met Zeebrugse garnalen. Uiteraard zal ik ook flirten met Marokkaanse kruiden en specerijen. Zo maak ik een Afrikaanse stoofschotel op basis van linzen, pompoen en kikkererwten. Maar ook een lotte bereid in pilipili, met mossels en saffraan. Licht spicy om toch ook dat Afrikaanse gevoel op te roepen.”

Op Wecandance kan je onder meer een fancy croque eten.
Op Wecandance kan je onder meer een fancy croque eten.© Davy Coghe

“Als dessert ga ik voor een Afrikaanse melktaart met kardemom en limoen. Maar ook voor een chocoladedessert in camouflagestijl! Ik moést wel iets doen met chocolade: Bart Roman, de organisator van Wecandance, verkoopt onder de naam Romance Chocolate ontzettend lekkere, veganistische chocolade. Hij won er onlangs zelfs de bronzen prijs mee op de jaarlijkse wedstrijd van de Internationale Chocolade Academie.”

De zee als troef

De Zeeuwse topchef is er al sinds de tweede editie bij op het Zeebrugse strandfestival. “Ik ken Bart Roman al heel lang”, legt Sergio uit. “Hij kwam in mijn jeugdjaren geregeld met zijn ouders eten in Oud Sluis, het restaurant van mijn ouders. Met sommige mensen klikt het meteen en met Bart was dat het geval. Zo is er een vriendschap ontstaan. Catering doe ik al lang, maar het leek mij wel tof om ook eten te bereiden en te serveren op een muziekfestival. Zo breid ik mijn cliënteel ook uit naar de jongere generatie. Bovendien is er een nauwe link tussen eten en muziek. Het is geen toeval dat zo veel artiesten en muzikanten graag lekker en gastronomisch eten. Het een kan niet zonder het ander. Zowel in goede muziek als in het bereiden van lekker eten zit veel emotie.”

Een festival op het brede strand van Zeebrugge is magisch

Volgens Sergio heeft Wecandance één heel grote troef, die het festival uniek maakt: de zee. “Een festival organiseren op het brede strand van Zeebrugge is magisch. De aanwezigheid van strand en zee betekent een enorme meerwaarde aan sfeer en ambiance. Zeker voor mij, want ik ben van de zee. Door aan de zee te wonen ervaar ik elke dag, van bij het opstaan, een vakantiegevoel. Elke seconde dat ik kan, geniet ik volop van de zee.”

Stadsgevoel

De Zeeuws-Vlaming groeide op in Sluis, maar woont vandaag in Knokke. Voor zijn vrouw Ellemieke, zegt Sergio. “Zij is afkomstig van Amsterdam en dus verwend. Ik wilde haar de shock besparen van een Zeeuws plattelandsdorpje, waar je je auto nodig hebt om een goede bakker te vinden. Pas op: Knokke was voor haar ook een shock, na de Amsterdamse metropool. Maar in Knokke heb je nog een beetje een stadsgevoel en heb je geen auto nodig om te winkelen of lekker uit te gaan eten.”


Wecandance vindt plaats van vrijdag 9 tot en met zondag 11 augustus op het strand van Zeebrugge. Tickets zijn verkrijgbaar via www.wecandance.be, maar het festival is zo goed als uitverkocht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.