Sergeant Bart Snick (39) blust inferno in bedrijf waar hij zelf werkt

Medewerker Bart Snick van het getroffen bedrijf: “Het was even slikken toen we met de brandweerwagens kwamen aanrijden.”© Jelle Houwen
Medewerker Bart Snick van het getroffen bedrijf: “Het was even slikken toen we met de brandweerwagens kwamen aanrijden.”© Jelle Houwen
Redactie KW

De hevige brand in houtatelier Vandamme liet weinig mensen dinsdagavond onberoerd. Tal van werknemers kwamen verslagen een kijkje nemen. Voor de 39-jarige Bart Snick uit Lo was de brand op verschillende vlakken bijzonder. Hij is niet alleen al jarenlang werknemer bij Vandamme, als brandweersergeant bij post Lo-Reninge moest hij het vuur ook helpen bestrijden.

Het was rond 20 uur toen Bart Snick een melding kreeg dat hij zich naar de kazerne moest begeven voor een industriebrand. “Op dat moment wist ik nog niet dat het bij mijn werkgever, houtatelier Vandamme, was”, zegt sergeant Bart Snick, al meer dan 20 jaar actief in de brandweerpost van Lo-Reninge. “Eerst kwam de melding immers van een brand in de Ooststraat vlakbij, maar niet in de Turkeyen. Het werd pas duidelijk toen we de kazerne verlieten en via de open velden zagen dat het in houtatelier Vandamme was.”

“Goede groep”

“Dat was even slikken voor me, want ik werk al 19 jaar in het bedrijf en ken er iedereen erg goed”, zegt hij eerlijk. “Het was moeilijk om de vuurzee te zien ter plaatse. Maar op dat moment blijf je professioneel en blus je de brand zoals het elders zou zijn. Het maakte me wel emotioneel toen ik binnen de complete ravage zag. Materiaal vernield waarmee ik dagelijks werk. Afgewerkte producten waar ik zelf heb aan gewerkt en die klaar stonden voor levering aan klanten: volledig verteerd door vuur.”

Bart leeft vooral mee met Jeroen en Ronny, en alle andere werknemers van het bedrijf. “Het verrast me niet dat vele van hen een kijkje kwamen nemen, want we zijn eigenlijk een goede groep die echt aan elkaar hangt”, stelt hij. Zelf bleef hij blussen van dinsdagavond 20 uur en vertrok pas met de laatste brandwacht om 11 uur. “Maar dat deert me niet, ik deed net zoals iedereen wat we konden. We probeerden te vrijwaren wat mogelijk was, zoals de bureaus, maar het vuur was te hevig”, besluit Bart. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.