Serge Devriendt van De Lork gaat dit najaar met pensioen

Serge Devriendt: "In samenwerking met Ons Tehuis werden de buitenmuren van De Lork kleine kunstwerken." (foto EF)
Redactie KW

Op 17 september van dit jaar wordt Serge Devriendt, geboren Oostendenaar, 63 jaar. In het najaar gaat hij met pensioen en verlaat dus De Lork. Het jeugdverblijfcentrum in Kemmel wordt vanaf dan geleid door iemand anders. Wie het wordt, is nog niet geweten. Serge Devriendt werkte zeven jaar als hoofdverantwoordelijke in De Lork.

Ook onder Serge Devriendt bleef De Lork hét vakantieoord voor jongeren. “We hadden de voorbije jaren telkens tussen de 25.000 en de 30.000 overnachtingen. En ook nu weer spanden de West-Vlaamse scholen de kroon. Daarnaast natuurlijk ook de buitenlandse jongeren en dan voornamelijk de Engelsen. Ik heb geprobeerd om via mijn relaties ook jongeren uit Frankrijk naar hier te halen, maar dat is niet gelukt. Ondertussen merk ik dat de aanvragen voor een verblijf in 2020 vanuit Engeland niet zo vlot als verwacht binnenkomen. Dit komt wellicht niet omdat het thema van WO I geen verplicht nummer meer is in het onderwijs, maar wel door de Brexit. Op dit moment bezorgt de onduidelijkheid heel wat touroperators kopzorgen”, aldus Serge Devriendt.

Naast jongeren ontvangt De Lork ook families. Serge: “De tijd dat het verblijf in de week voor de scholen was en in het weekend voor de families is wat voorbij. Er worden nu heel wat kortere verblijven geboekt. Dit brengt met zich mee dat er meer wisseltijden zijn en de druk op het personeel wat groter werd.” In De Lork werken 12 personeelsleden. “Samen vormen we één groep met als doel er te staan voor de klant. Ik heb mijn personeelsleden leren meedenken in dit proces”, zegt Serge. Een troef van De Lork is zeker de keuken. “We werken dag in dag uit met verse producten. De soep smaakt zo zoveel beter. Het is een plezier om de kinderen te zien slurpen aan die tas”, lacht Serge.

De Lork bleef ook onder Serge Devriendt synoniem met bosklassen. “Kinderen blijven graag in de bomen klimmen en gewoon ravotten in de natuur. Bij ons moeten ze daarvoor heus niet naar de Kemmelberg.” Gekoppeld aan het avontuur scoren de Last Post en Bayernwald het hoogst op de educatieve ladder.

Serge Devriendt bracht de voorbije zeven jaar ook heel wat kleur in De Lork. “In samenwerking met Ons Tehuis werden de buitenmuren kleine kunstwerken. Ik geef aan mijn opvolger zeker mee dat ook de binnenmuren wat kleur verdienen”, vervolgt Serge, voor wie kunst straks de nieuwe rode draad in zijn leven wordt. “Ik ga samenwerken met beeldende kunstenaar Gino Lucas. Bij zijn beelden zal ik een passend stukje proza schrijven. Deze zomer trekken we alvast samen naar Watou.”

Verhalen

Serge wordt straks ook verhalenvanger. “Door het gebruiken van fijne en leuke technieken zal ik het verhaal neerschrijven van gewone mensen die door hun levensstijl dan weer buitengewoon zijn. Ieder mens heeft immers een verhaal. Ik wil ze bundelen en verspreiden via de sociale media”, legt Serge uit.

Eerder werkte Serge dit idee uit voor VVV Heuvelland. Van die vereniging was hij een tijdje de voorzitter en eind vorig jaar vertrok hij er met de stille trom. “Ook nu zal ik daarover geen commentaar geven”, aldus Serge, die verder ook met het idee speelt om een tweetal toneelstukken te schrijven en deze dan op te voeren met het gezelschap 4PK.

Jeugdwerking

Hij blikt alvast tevreden terug op zijn periode in de Lork. Serge: “Het was onrechtstreeks een voortzetting van wat ik beroepshalve was, met name onderwijzer. Ik stond 18 jaar voor de klas in de gemeenteschool van Middelkerke. Op een zijsprong na was de jeugdwerking gedurende mijn actieve loopbaan altijd de rode draad. Ik was ook gedurende zes jaar federaal verantwoordelijke van FOS Open Scouting.” In een tussenperiode werd Serge uitbater van een kunst- en smulkroeg in Stene-Dorp nabij Oostende. “Zalige periode, vooral omdat ik een aantal grote namen als Raymond van het Groenewoud of nog Johan Verminnen kon strikken voor een intiem concert. De gezelligheid maakte de plaats bekend tot ver buiten de dorpsgrenzen”, besluit Serge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier