Sepappewandeling om jongdementie in de aandacht te brengen, blijft permanent bestaan

V.l.n.r. Gudrun Callewaert, Sofie De Pessemier met haar man Hans Piepers, Carine De Jans, Bo Debruyne en burgemeester Vincent Van Quickenborne.© EDB
V.l.n.r. Gudrun Callewaert, Sofie De Pessemier met haar man Hans Piepers, Carine De Jans, Bo Debruyne en burgemeester Vincent Van Quickenborne.© EDB
Redactie KW

De Sepappewandeling van Het Ventiel, een buddyproject rond zinvolle dagbesteding voor mensen met jongdementie, mag permanent blijven bestaan. Dat besliste het Kortrijkse stadsbestuur vorige week. De wandeling brengt jongdementie onder de aandacht.

Om aandacht te vragen voor jongdementie pakte Het Ventiel afgelopen zomer uit met de Sepappe-wandeling. Via een app en infoborden verspreid over de stad werd jongdementie onder de aandacht gebracht. Het project zou normaal maar lopen tot september 2020, maar het stadsbestuur keurde vorige week een aanvraag van stichtster Gudrun Callewaert om de wandeling permanent te laten bestaan, goed.

Succesvolle app

Wouter De Meulenaere, een neef van Gudrun Callewaert van Het Ventiel en zijn partner Bo Debruyne uit Wevelgem boksten de wandeling in elkaar tijdens Bo’s zwangerschap. Er werd een brochure gemaakt en er is een bijhorende app. Alle 500 exemplaren van de brochure zijn ondertussen uitgedeeld. De app kan je nog steeds gratis downloaden, 800 mensen deden dat al. Op de infoborden staan QR-codes, daarmee kan je ook video’s bekijken met getuigenissen van mensen met jongdementie en hun familie.

“De wandeling was in eerste instantie bedoeld als tijdelijk alternatief voor onze andere projecten die door de crisis niet konden plaatsvinden”, legt stichtster en ondervoorzitter van Het Ventiel, Gudrun uit. “Maar eigenlijk hoopten we van in het begin al dat het iets permanent zou kunnen worden. Het is een uniek project dat nergens anders bestaat.

Nieuwe verhalen

Er komen zelfs mensen van buiten Kortrijk tot hier, speciaal voor onze wandeling. Het is een leuke, aangename manier om een zwaar onderwerp als jongdementie aan te kaarten. We zijn dan ook heel blij dat de wandeling blijft bestaan.” In eerste instantie is Het Ventiel niet van plan om de wandeling aan te passen. “De eerste maanden laten we ze nog zoals ze is, zo geven we de mensen die nog niet gingen kijken alsnog een kans om dat te doen. Daarna zou het wel kunnen dat we nieuwe verhalen introduceren zodat mensen een tweede of derde keer de route kunnen afleggen”, besluit Gudrun.

De Sepappewandeling start aan Kortrijk Weide op het Nelson Mandelaplein. Ze duurt ongeveer anderhalf uur en is vijf km lang. Rolstoelen en kinderwagens kunnen mee. De bijhorende brochures zijn binnenkort opnieuw gratis te verkrijgen in de Kortrijkse bibliotheek en bij de toeristische dienst. (AN)

Je kan ze ook downloaden via www.inhetwielvanhetventiel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier