Sensibiliseringsactie ‘Peuk in de pocket’ en gratis herbruikbaar peukendoosje

In samenwerking met Mirom Menen en Mooimakers gaat Wervik voortaan de strijd aan tegen sigarettenpeuken. Ondermeer met het uitdelen van peukendoosjes. © (Foto LVW)
Redactie KW

Om inwoners aan te moedigen om zich op een correcte manier van hun sigarettenpeuk te ontdoen, lanceert de stad Wervik vanaf oktober de sensibiliseringsactie ‘Peuk in de pocket’. Er worden gratis 2.000 herbruikbare peukendoosje verdeeld. Vanaf het najaar gaan we de strijd aan tegen de sigarettenpeuken”, aldus schepen Ann Degroote.

De actie werd vrijdagnamiddag in het stadhuis voorgesteld. De stad werkt voor de campagne samen met de afvalintercommunale Mirom Menen en Mooimakers. “Nog te veel mensen vinden het normaal om hun peuk op de grond of in de rioolputjes te gooien terwijl het wel tot tien jaar kan duren tegen dat ze is verteerd”, aldus de schepen. “Het ziet er niet alleen vies uit, bovendien zijn peuken ook erg giftig voor onze fauna en flora. De ‘Peuk in de pocket’ is een kleine daad met grote gevolgen voor de natuur en onze leefomgeving.”

De peukenactie zal zich voornamelijk op twee grote pijlers richten: scholen en horecazaken. “Heel wat ouders verzamelen zich aan de schoolpoort om te wachten op hun kind of kleinkind”, vertelt Ann Degroote. “Wachten gaat dikwijls gepaard met een sigaretje roken. En al snel belandt de peuk daarvan op de stoep. Ook de horecazaken worden actief in het verhaal betrokken. Terrasjes of roken aan de ingang zijn vaak de oorzaak van grote aantallen peuken die hun weg naar de grond vinden. Een peuk gooit men meestal nooit met kwade wil op de grond, maar puur uit gewoonte.”

Vanaf oktober zijn de herbruikbare peukendoosjes om gedoofde sigaretten in op te bergen gratis te verkrijgen aan het onthaal van het stadhuis en in de deelnemende horecazaken. Dertig horecazaken werden aangeschreven, momenteel tekenden er dertien in.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier