Senne ‘sex educator’ Misplon in De Slimste Mens: “Mijn ambitie? Eén aflevering overleven”

Redactie KW

Wordt Senne Misplon (21) de slimste mens ter wereld? We ontdekken het de komende weken in een nieuw seizoen van de populaire tv-quiz. De Torhoutse transman en woordvoerder van de vzw ‘Wel Jong, Niet Hetero’ neemt het al in de eerste aflevering op tegen actrice Ella Leyers en Samson-verzorgster Marie Verhulst. “Ik ben competitief maar ook nuchter. Mijn ambitie was op voorhand om zeker één aflevering te overleven.”

The Real Sex Educator. Zo wordt Senne Misplon (21) voorgesteld door de programmamakers van VIER. Als een straffe gast ook, die vanaf volgende maandag met 33 tegenkandidaten de strijd om de titel van De Slimste Mens ter Wereld aangaat. De Torhoutenaar kwam in the picture in de Eén-reeks M/V/X. Daarbij gaf hij een persoonlijke inkijk in zijn transitie. Naast zijn woordvoerderschap bij de vzw Wel Jong, Niet Hetero geeft Senne lezingen en vormingen over gender en seksualiteit en doorbreekt hij traditionele gendernormen.

Gefeliciteerd met jouw deelname, Senne. Dat wil toch iets zeggen, niet?

De Slimste Mens is toch iets voor BV’s? Wie ben ik in dat verhaal? Dat dacht ik toen ze me vroegen. (lacht) Aanvankelijk was er een voorselectie. Een effectieve deelname aan de quiz was nog niet meteen zeker. Op die tests amuseerde ik mij zo dat een niet-deelname een teleurstelling zou zijn geweest. Ik was superblij toen ik werd gekozen. Ik vond het ook erg spannend. Tegelijk besefte ik dat mijn kop op televisie veel kan betekenen voor transpersonen. De Slimste Mens heeft een enorm bereik. Er zullen veel mensen kijken die anders niets te maken hebben of willen te maken hebben met transpersonen. We hebben met Sam Bettens en Bo Van Spilbeeck al twee bekende namen die een representatie geven van transpersonen, maar er is nog weinig jonge representatie. Nu hopelijk wel.” (lacht)

Vrees je ook voor die bekendheid? Een deelname aan ‘De Slimste Mens ter Wereld’ maakt je onomkeerbaar beroemd in Vlaanderen.

“Ik heb die keuze om bekend te zijn eigenlijk al gemaakt bij mijn deelname aan M/V/X. Toen wist ik al dat ik niet meer zou kunnen leven zonder dat iemand zou weten dat ik trans ben. Ik ben vooral benieuwd welke deuren mijn deelname nog zal kunnen openen. Voor hetzelfde geld blijven ze allemaal gesloten, so be it. Het is hoe dan ook een fijne ervaring.”

De reeks is toe aan zijn achttiende seizoen. Je was een kleuter toen de allereerste aflevering op televisie kwam.

“Ja, ik moet een jaar of vier geweest zijn. (glimlacht) Ik moet eerlijk zijn: ik heb heel weinig tijd om televisie te kijken en zag in het verleden zeker niet elk seizoen. Een sporadische aflevering gebeurde weleens, maar ik was eigenlijk niet zo vertrouwd met het programma. Daardoor was ik mezelf er ook niet van bewust hoe groot De Slimste Mens eigenlijk is in Vlaanderen. Mijn omgeving heeft me daarop gewezen met hun enthousiasme. Ter voorbereiding heb ik De Slimste Mens dus gebingewatcht.” (lacht)

Je bent meteen in de eerste aflevering te zien met als tegenstanders Ella Leyers en Marie Verhulst. Wat mogen we verwachten?

(lacht) “Daarvoor moet je kijken natuurlijk. Mijn medekandidaten en de jury ontmoeten was alvast heel tof. Ik ben ook heel aangenaam ontvangen bij de VIER-crew. Dat is een warme familie. En Erik Van Looy? Hij is een crème van een man. Op voorhand hadden we al contact met elkaar. Vaak worden transpersonen in de media op niet zo’n fijne manier afgebeeld of beschreven. Ik wou daarom heel transparant overleggen met Erik en zijn redactie, hoe ik het wou en hoe niet. Zij zijn ongelooflijk open met mij in dialoog getreden. Daar ben ik supertevreden over.”

Met welke ambitie ben je eigenlijk gestart?

“Ik ben vrij competitief, het was dus mijn ambitie om zover mogelijk te geraken. Aan de andere kant ben ik nuchter genoeg om te beseffen dat ik nog superjong ben en daarom weinig kans maak om het programma te winnen. Ik wil vooral één aflevering overleven. Daarna zien we wel verder. Ik ben afgestudeerd als leerkracht lager onderwijs. Ik heb dus een brede algemene kennis en weet over veel dingen wel iets. Toen we thuis het gezelschapsspel van het programma speelden, merkte ik wel enorme gaten op wat muziek en films betreft. Daar weet ik echt niets over. Maar geschiedenis en aardrijkskunde, laat maar komen.” (lacht)

Tot slot: heb je ook een West-Vlaamse touch kunnen toevoegen aan het programma?

“Mijn accent weegt in ieder geval te zwaar door om te kunnen verbergen. (schaterlacht) West-Vlamingen zijn bovendien mensen die er honderd procent voor gaan. Dat zal ik zeker tonen.”


‘De Slimste Mens Ter Wereld’, vanaf 12 oktober op VIER.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.