Seniorenvereniging S-Plus Lauwe hervat activiteiten: “Blij dat we weer kunnen petanquen”

Petanque werd weer opgestart na de coronacrisis, rekening houdend met de nodige veiligheidsvoorschriften. (foto WO)
Redactie KW

Rustig genieten van een welverdiend pensioen: dat is wat senioren nu eenmaal doen wanneer hun actieve loopbaan erop zit. Maar de volkswijsheid ‘rust roest’ indachtig, zorgt de seniorenvereniging S-Plus Lauwe ervoor dat de Lauwse gepensioneerden pittig en vitaal door het leven blijven gaan.

“We zijn een van de sterkste en meest actieve seniorenverenigingen in Groot-Menen. Met zo’n 220 activiteiten per jaar valt er bij ons altijd wel iets te beleven”, vertelt voorzitter Jean-Marie Lambrecht. “Onze leden komen naar de activiteiten van S-Plus voor het sociaal contact met hun generatiegenoten, om eens gezellig samen te zijn en een babbeltje te slaan.”

Maar ook in beweging blijven is een erg belangrijke motivatie om bij S-Plus aan te sluiten. “Van onze 500 leden zijn er 155 die aan sport doen. Tweemaal per week spelen we petanque aan de sporthal van Rekkem. Elke week gaan we zwemmen in Wevelgem. Dat is dichtbij zodat we met de fiets kunnen gaan. Bowlen doen we in de Kentucky in Wevelgem. We hebben een sterke bowlingploeg, die elk jaar erg goed presteert op het provinciaal S-Pluskampioenschap. Maandelijks organiseren we een wandel- en een fietstocht, waarbij we ook de innerlijke mens niet uit het oog verliezen. Zo lassen we onderweg een stop in om iets te drinken of een pannenkoek te eten. Bij het fietsen staan wegkapiteins in voor de veiligheid van onze leden. Geoefende wandelaars kunnen dan weer elke week meestappen met ‘Stap je sterk’, een wandeltocht van 12 kilometer.”

Feest op Lauwe kermis?

Of het nu een leescontact is of een bingonamiddag boordevol prijzen, traditionele volksspelen, een swingend dansfeestje of een kaartje leggen: iedereen vindt wel zijn gading in het ruime aanbod aan activiteiten. Maar ook de Lauwse seniorenvereniging ontsnapte niet aan de coronamaatregelen.

“De afgelopen maanden bleven wij massaal in ons kot. Geleidelijk aan hernemen we nu onze activiteiten. Zo gingen we al opnieuw petanque spelen en bowlen. Onze leden zijn blij dat ze opnieuw kunnen spelen. Wel zetten we nu stewards in die ervoor zorgen dat de anderhalve meter-regel nageleefd wordt. Dat is echt wel nodig want sommige van onze senioren gaan zodanig in het spel op, dat ze die regel al eens uit het oog durven verliezen.

Het zwembad is nog altijd gesloten en ook voor de fiets- en wandeltochten wachten we nog tot 1 juli. Dan zijn grotere groepen tot 50 man opnieuw toegelaten. Ook onze maandelijkse kaarting in woonzorgcentrum Ceres kan nog niet doorgaan, want we mogen er nog niet binnen. Voor de kaarting in café-zaal Astoria zorgen we dan weer dat de tafels ver genoeg uiteen staan. Ons allereerste feest hopen we opnieuw te kunnen organiseren in oktober met Lauwe kermis.”

Ambiancemakers

Ook op de uitstappen tekenen de Lauwse senioren graag present. “Elk jaar rijden we met drie volle bussen richting Oostende om er het Nieuwjaarsconcert bij te wonen. Ook Muzikantenstad in het OC Zonnerad in Zonnebeke is steevast goed voor een volgeboekte dubbeldekkerbus. Met een 55-tal leden genieten we in september van een gastronomisch visweekend in De Barkentijn in Nieuwpoort.”

“We hebben een leuke groep. Lauwenaars zorgen nu eenmaal voor ambiance”

“We hebben een goeie groep. Lauwenaars zorgen nu eenmaal voor veel ambiance en maken veel leute. Op feestjes vliegen we er direct in en staan we vanaf de eerste noot op de dansvloer. De samenwerking met andere seniorenverenigingen verloopt uitstekend en naijver is er niet. Sommige van onze leden zijn zelfs bij meerdere verenigingen aangesloten. Wie bijvoorbeeld graag een kaartje legt, komt op die manier elke week wel ergens aan zijn trekken.”

Om alles in goede banen te leiden, kan voorzitter Jean-Marie gelukkig rekenen op een goed bestuur. “Elk bestuurslid heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en ik laat iedereen zijn eigen ding doen. De inbreng van jong-gepensioneerden in het bestuur houdt onze vereniging dynamisch en actief. Ook zijn er altijd voldoende vrijwilligers bereid om een handje toe te steken. En we hebben een eigen vervoersdienst, waarbij we minder mobiele leden met de auto ophalen en terug naar huis brengen.

Leden betalen 15 euro lidgeld, sporters tellen 5 euro extra neer. “Voor dat geld verwennen we onze senioren met gratis boterhammen na onze feestjes, of met koffie en een wafel op bingonamiddagen. En wie zijn lidmaatschap hernieuwt, krijgt er nog een pakje koffie van 250 gram bovenop.”

S-Plus Lauwe

Opgericht in: 1952

Voorzitter: ToenJean-Marie Lambrecht (68) in 2008 op brugpensioen ging, werd hij meteen voorzitter van S-Plus Lauwe. “In 2022 vieren we het 70-jarige bestaan van onze vereniging en in 2023 hoop ik mijn 15-jarig jubileum als voorzitter te mogen vieren. Daarna zien we wel.”

Ledenaantal: 500 leden,waaronder 120 tachtig-plussers.

Lokaal: Café Astoria in de Hospitaalstraat.

S-Plus Lauwe is een seniorenvereniging voor plussers met pit. Gepensioneerden en 55-plussers zijn er van harte welkom. Het overgrote deel van de leden zijn Lauwenaars, aangevuld met mensen van Rekkem, Menen, Wevelgem en zelfs Harelbeke. Het oudste lid is 96 jaar oud, het oudste fiets- en wandellid telt 89 lentes.