Senioren samen lekker actief dankzij Okra Schuiferskapelle en Tieltse sportraad

Okra Schuiferskapelle en de sportraad van Tielt krijgen senioren aan het bewegen. © LDW
Redactie KW

Op maandagvoormiddag kan je in het Tieltse momenteel botsen op een groep actieve senioren. Zij zijn volop bezig met het project Lekker Actief, dat uitgaat van Okra Schuiferskapelle en de sportraad van Tielt. Twaalf weken lang komt de groep samen om turnoefeningen te doen, info te krijgen over gezond eten én om te wandelen, elk op zijn of haar eigen niveau.

“Elke maandagmorgen om 9 uur komen we samen aan woonzorgcentrum Deken Darras voor enkele oefeningen”, legt Luc Vanrenterghem van Okra Schuiferskapelle uit. “Rond 9.45 uur vertrekken er dan verschillende groepjes voor een wandeling, telkens een andere lus. Onze groep telt 28 actievelingen. De jongste is 40 jaar oud, de oudste maar liefst 92 jaar.”

Die ouderdomsdeken is Walter Verfaillie, een bewoner van wzc Deken Darras én een actieve senior. “Toen de vraag ons is gesteld wie wilde deelnemen aan het project, heb ik meteen toegezegd. Ik voel me nog heel goed en heb echt wel een drang naar wat beweging“, legt de 92-jarige uit. “Alles is nog haalbaar, maar in beperkte mate natuurlijk. Ook de wandeling doe ik mee en ik voel echt wel dat het deugd doet voor mijn hele lichaam. Al moet ik wel uitkijken dat ik niet te ver ga, want dan voel ik dat de volgende dag toch erg goed.”

Wilskracht

Walter is in elk geval vast van plan om te blijven bewegen. “Sowieso ga ik al regelmatig wandelen met mijn dochters en dat blijf ik doen, zolang het lukt. Vroeger was ik kleermaker, misschien daarmee dat ik nog zo goed kan bewegen. Afgelopen week werd ik zelfs bowlingkampioen van het wzc. Maar ook de wilskracht speelt volgens mij een grote rol. Ik ben nog graag actief bezig, samen met mijn kameraad Willy Decroos. Zo delen we dagelijks nog soep en koffie uit aan de bewoners. We helpen met het afruimen en brengen een bezoekje aan de andere bewoners. Ik noem ons soms lachend de butler en de garçon. Maar zo trachten we het voor de anderen ook wat leuk te maken.”

Eigen ritme

Luc Vanrenterghem is in elk geval tevreden over de samenwerking met de sportdienst, maar ook met Sport Vlaanderen. Zij staan in voor de turnoefeningen. “We hebben het project opengesteld voor de niet-leden van Okra en dat blijkt toch goed mee te vallen. In wzc Deken Darras beschikken we bovendien over voldoende ruimte om de oefeningen te doen. We werken echt op ieders niveau. Elke deelnemer kreeg bij de start ook een pakketje met onder andere een stappenteller en een aantal fiches met oefeningen.”

Straks, na de twaalf weken, kan iedereen dan op zijn eigen ritme voortdoen. “Bovendien kregen we ook al het bezoek van een voedingsdeskundige en er staat een introductie tot yoga gepland. We tellen de gewandelde kilometers symbolisch samen en willen tot in Bangladesh geraken, om zo het project #cleanekleren van Wereldsolidariteit te steunen”, besluit Luc Vanrenterghem.

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier