Senior Dog Rescue Belgium zoekt gastgezinnen voor dieren op leeftijd

Oprichter Bruno Larmuseau met twee oudere hondjes: “Leeftijd mag geen rol spelen.” (foto Peter Maenhoudt) © Peter MAENHOUDT
Redactie KW

In twaalf jaar tijd is de vzw Senior Dog Rescue Belgium erin geslaagd een nieuw gouden mandje te vinden voor 596 seniorenhonden. Straffe cijfers. Om de werking verder te kunnen ondersteunen, is de vzw op zoek naar gastgezinnen in onze provincie. “De logistiek is voor onze werking een hele uitdaging”, zegt stichter Bruno Larmuseau (74).

“Toen ik elf jaar was, mocht ik een geschenk kiezen voor mijn schoolrapport: een platenspeler of een hond”, vertelt Bruno, en hij lacht even. “Mijn papa hoopte op het eerste, ik koos voor dat laatste. Mijn papa dacht dat ik een puppy wou, ik wou een dier uit het asiel. Mijn oog viel op Bella, een Bretoens spaniëlteefje van dertien jaar dat in het asiel was beland na het overlijden van haar baasje. De mensen van het asiel probeerden tevergeefs mij op andere gedachten te brengen: haar leeftijd mocht geen beletsel zijn.”

De overtuiging zat er dus al van jongs af aan in. Het project dat Bruno samen met zijn vrouw Greta De Greef opzette, vindt zijn oorsprong bij intensief vrijwilligerswerk.

“Dertig jaar geleden begonnen we met elk weekend de mouwen op te stropen in verschillende asielen. Bijvoorbeeld: we trokken vijf jaar lang naar het asiel van Florée, in de provincie Namen. Vanuit onze toenmalige woonplaats Vilvoorde reden we zo in totaal 19.000 kilometer op en af.”

Nieuwe thuis voor oude honden

“Nu, tijdens ons vrijwilligerswerk zagen we een constante: ofwel kwamen oude hondjes van overleden baasjes terecht in bedenkelijke leefomstandigheden bij dierenverzamelaars, ofwel liet men de hondjes na drie maanden verblijf in een klassiek asiel inslapen. Dat vond ik zó oneerlijk: de leeftijd van een hond zou geen rol mogen spelen.”

Vanuit die gedachte startte Bruno twaalf jaar geleden met Senior Dog Rescue Belgium. Oude hondjes van baasjes die naar een woonzorgcentrum gaan, overleden zijn of terminaal ziek zijn, worden zo aan een nieuwe thuis geholpen.

“Ik was dertig jaar actief in de auto-industrie en maak de vergelijking: waarom staan mensen vaak weigerachtig tegenover een tweedehandswagen? Uit schrik dat na aankoop alle lichtjes op het dashboard knipperen. Wel, bij dieren uit het asiel is dat gelijkaardig.”

“Daarom laten wij bij elke hond tussen zeven en zeventien jaar een grondige medische controle uitvoeren: een bloedproef met labo-onderzoek op 43 parameters, om alle mogelijke ziektes en verborgen aandoeningen uit te sluiten. Ze worden allemaal gesteriliseerd of gecastreerd, en hebben bijna altijd een paradontale behandeling nodig. Daar hangt een kostenplaatje aan vast: gemiddeld zo’n 450 euro, die we via giften proberen te bekostigen.”

“Om de dieren intussen op te vangen, werken we met gastgezinnen. We zijn een officieel erkend asiel, maar bij ons zitten dieren niet in een kooi. Dankzij de gastgezinnen kunnen we nagaan hoe honden in bepaalde situaties reageren. Want er moet een match zijn tussen hond en baasje. Daarom voeren we met kandidaat-adoptanten gesprekken om te zien of ze bij het dier passen.”

Negen keer mislukt

“In twaalf jaar tijd hebben we zo 596 honden een nieuw mandje kunnen bezorgen. Slechts negen keer is een hond na adoptie moeten terugkeren – en dan nog niet eens omwille van de hond zelf.”

“Nu, jarenlang hebben we vanuit Vilvoorde gewerkt met gastgezinnen in heel België, van Hasselt tot Antwerpen en Vlaams-Brabant. Sinds mijn vrouw en ik naar Gistel zijn verhuisd, merken we toch een logistieke uitdaging. Daarom zijn we op zoek naar gastgezinnen in West-Vlaanderen om hondjes tijdelijk op te vangen.”

“We zoeken minstens vijf partners. We hebben een netwerk van zo’n negentig dierenartsen die ons regelmatig contacteren om een hondje op te vangen. We hebben dus een buffer nodig. Door een hond te helpen, red je hem of haar van het fatale spuitje.”

Je kan de vereniging ook financieel steunen, op BE57 7340 2288 4935. Giften vanaf 40 euro geven recht op een fiscaal attest.

(TVA)

Alle info: 0475 82 75 16, seniordogrescuebelgium@gmail.com en www.seniordogrescue-belgium.org.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier