Selfmade man zet levenswerk voort: Eccellenza neemt hostellerie Klokhof over

Piet Lecot, Ann Vandemarliere, Valery Buyse en Rudy Maes. © EDB
Redactie KW

In november viert hostellerie Klokhof haar 40-jarig bestaan, maar dat doet het wel in nieuwe handen. Op 1 mei nam Eccellenza, het bedrijf van Rudy Maes, de hostellerie over. Ann Vandemarliere blijft als gastvrouw wel het gezicht van de zaak.

Door Els Deleu

Piet Lecot en Ann Vandemarliere van hostellerie Klokhof lieten op 1 mei hun zaak over aan Eccellenza van Rudy Maes. “Mijn team regelt voortaan de dagverse aankooppolitiek, de menusamenstellingen en het organiseren van evenementen, maar ook het personeelsbeleid, onderhoud van gebouwen en investeringen”, zegt Rudy.

Piet en Ann blijven wel op de locatie van het Klokhof wonen en Ann blijft ook de gastvrouw. Haar man keert terug naar de schoolbanken. Hij studeert politieke wetenschappen en geschiedenis. “Er gaat weer een nieuwe wereld open voor mij”, zegt hij. “Als ik van de universiteit thuis kom voel ik me als herboren. Ik ga ‘s avonds ook naar postuniversitaire lezingen en ik lees veel. We zijn tevreden dat we hier samen met de nieuwe eigenaars verder mogen doen aan het bewerken en wellicht herwerken van ons levenswerk.”

Bijna dag op dag 40 jaar geleden startte Heulenaar Piet Lecot restaurant Klokhof. Dat was toen een restaurant voor 30 mensen op Sint-Anna. Piet had eerst Latijn-Grieks gestudeerd in Sint-Barbara in Gent, daarna volgde hij een hotelopleiding aan het vormingsinstituut in Ieper. Zo’n 15 jaar later trouwde hij met Ann Vandemarliere en zij stapte mee in de zaak. Piet kookte, Ann nam de zaal voor haar rekening. Het koppel heeft met Arthur en Marie twee kinderen.

Hotel blijft

Twintig jaar geleden breidde Klokhof uit met een hotel. Ondertussen werd het restaurant naar een capaciteit van 120 mensen en later zelfs naar 300 plaatsen uitgebreid. Er kwamen ook verschillende zalen van onder meer 60 en 40 personen bij. Voor familie- en bedrijfsfeesten komen hier mensen van over heel Vlaanderen en van Noord-Frankrijk. “Bekende klanten die er over de vloer kwamen waren Herman Van Rompuy, Rik Torfs, Jean-Luc Dehaene, Paul Van Himst, Will Tura, Margriet Hermans, Walter Capiau en Marijn De Valk.”

Rudy Maes en het team van Eccellenza hebben vernieuwende ideeën met hostellerie Klokhof, zowel op culinair gebied als wat de inrichting betreft. “Het hotel blijft, dat staat vast. Vanaf september starten we in het restaurant met een nieuwe formule, uniek in de streek, met de succesrecepten van Piet”, legt Rudy uit. “We willen met veel enthousiasme, samen met het team dat aan de slag kan blijven onder leiding van Ann en aangevuld met extra mensen, voortbouwen aan wat zij hier de voorbije jaren met succes gerealiseerd hebben.”

Familieman

Voor Rudy bieden de feestzalen en het restaurant veel mogelijkheden. “We staan te springen om hiermee aan de slag te gaan. Onze focus zal vooral liggen op klantbeleving, organisatie, automatisatie en marketing. De hoogstaande gastronomie die nu al aanwezig is zal gebruikt worden in leuke, trendy formules met aangepaste inrichting. Vooral in het restaurantgedeelte zullen er nog wat ingrijpende opfriswerken gebeuren”, zegt hij tevreden. “Ik geloofde in het product ‘Klokhof’ en wil meeschrijven aan het verhaal.”

Rudy Maes (59) woont al 40 jaar in Kuurne. Hij is gehuwd met Valery Buyse die op het centraal bureau van Eccellenza werkt in de boekhouding. Rudy is de papa van Alexis (39) die Cleen Schardauw in Sint-Eloois-Winkel uitbaat, Laurence (19) die bezig is met haar opleiding in Villa Kruiscalsyde in Pittem en Marie-Julie (8). “Ook de jongste heeft veel pit en gaat op zondag met mij mee naar de verschillende horecazaken, waar ze ook al de handen uit de mouwen steekt.” Rudy heeft ook al vier kleinkinderen. “Ik vind het een godsgeschenk om alles met mijn familie te kunnen doen. Ik heb niemand gestimuleerd, het was hun eigen keuze.”

Passim

Als 13-jarige trok Rudy al liftend naar de kust om er vakantiejobs te doen in de horeca. Hij droomde toen al van restaurants en trok naar hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Na ervaringen in verschillende restaurants startte Rudy in 1980 als 21-jarige met zijn eerste eigen restaurant De Chaplin in Kuurne. Vandaag heet dat restaurant Huyze Gezelle. Zijn gedrevenheid leidde al snel tot het ontwikkelen van een nieuw en sterk concept met all-informules en een goede prijs-kwaliteitverhouding. In 1997 had Rudy drie bloeiende zaken die zeer gekend waren in de streek. Hij werkte onder de naam Passim en die – Passims in de volksmond groeiden in sneltempo in Kuurne, Torhout, Ieper, Pittem, Waregem en Sint-Eloois-Winkel. In 2011 nam Rudy Salons Cortina in Wevelgem, een hotel-, restaurant- en feestzalencomplex over en in 2013 kreeg elk Passim-restaurant haar eigen naam. “De restaurants huizen allemaal in eigen karakteristieke gebouwen en beschikken allemaal over een eigen keuken, chef en persoonlijke uitbating.” Omdat de hele organisatie en de verschillende vestigingen nood hadden aan een centrale coördinatie werd Eccellenza in het leven geroepen.

Thais resort

Ook in Thailand is Rudy al 12 jaar bezig met een resort. “Dat is de enige zaak die ik samen met een vennoot run. Ik kocht er grond en we bouwden er een resort uit. Ik ga er om de twee maanden voor tien dagen naartoe.” Rudy heeft het echter niet altijd makkelijk gehad. Tijdens de periode dat hij drie restaurants had, zag hij een tijdje zwarte sneeuw. “Overdag ging ik helpen waar het meeste werk was en ‘s nacht ging ik in een fabriek werken. Ik werkte die periode 105 uur per week. Gelukkig heb ik die miserie overleefd. De grootste beloning is dat ik al heel mijn leven dingen kan doen die ik graag doe!”, besluit Rudy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier