Sebastien Vanwalleghem biedt vintage curiosa aan in zijn Objectenhuis

Redactie KW

Een enorme anatomische vlieg, een fichekast uit het nationale archief of toch maar eerder een designstoel? Het zijn de niet-alledaagse dingen die terug te vinden zijn in het Objectenhuis in de Hogeweg 189 in Menen. Zaakvoerder Sebastien Vanwalleghem (33) speurt dagelijks de planeet af, op zoek naar unieke objecten met een al even uniek verhaal.

“Waarmee het allemaal begon? Met een opgezette rat die dwarsfluit speelt”, lacht Sebastien, die houdt van unieke, aparte en ronduit bizarre dingen en die passie omtoverde in een eigen zaak. “Mensen vergelijken het nogal vaak met een antiekwinkel of een brocante, maar dat is het dus helemaal niet. Iedere dag opnieuw ga ik op zoek naar mooie dingen met een verhaal. Vintage curiosa is eigenlijk een meer passende term. Zo heb ik een anatomische buste, via een school, op de kop kunnen tikken. Op zich niet zo heel erg bijzonder zou je denken, ware het niet dat deze zowel man als vrouw is. Het was een techniek uit lang vervlogen tijden om de kosten voor de scholen laag te houden. Dergelijke objecten maken me blij, ze brengen variatie in het leven en die variatie bieden we ook aan onze klanten aan.”

Betaalbaar

Hoewel het aanbod van het Objectenhuis vaak merkwaardig is, houdt Sebastien Vanwalleghem wel vast aan een gouden regel. “Alles moet betaalbaar blijven”, zegt de enthousiaste Menenaar. “Vandaar dat we ons niet echt toeleggen op designmeubelen bijvoorbeeld. Natuurlijk is een stoel van een topdesigner mooi, maar met een prijskaartje van vaak duizenden euro’s is het absoluut niet voor iedereen toegankelijk. Neen, onze objecten blijven allemaal betaalbaar. Ons duurste item op dit ogenblik kost net geen 500 euro.”

Geen wapens

Het aanbod van het Objectenhuis groeit gestaag, al is er één item dat hoog op de wenslijst van Sebastien zelf staat. “ Een lachspiegel, zoals we die vroeger kenden van op de kermis. Die zijn echt heel moeilijk te vinden, maar ik blijf zoeken totdat ik er eentje op de kop kan tikken. Wapens doe ik dan weer niet, want ik wens me niet te verdiepen in objecten die een gewelddadig verleden hebben gekend.” (CLL)

Info: www.objectenhuis.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.