Sebastien Demanet uit Oostduinkerke wil het schoppen tot Top Model Belgium

Sebastien Demanet stelde zich kandidaat voor een nieuwe uitdaging. © MVO
Myriam Van den Putte

Sebastien Demanet (24) is sportief, erfde de familiale muzikale genen, heeft een groot hart voor dieren en stelde zich kandidaat voor een nieuwe uitdaging. Gewoon voor de fun, zegt hij, maar hij schopte het wel tot in de finale van Top Model Belgium.

Sebastien is 24, woont in Oostduinkerke waar hij als kind opgroeide met zijn drie broers en twee zussen. “Ik was de voorlaatste in de rij” lacht hij.

“Ik ging naar school in De Vierboete in Nieuwpoort, en volgde een sportopleiding. Daar heb ik mijn beroep van gemaakt. Als sportcoach begeleid ik deeltijds privépersonen. Daarbij zijn veel mensen met rugklachten. Ik ben geen kinesist, maar ik help hen wel met gepaste oefeningen om een goede houding aan te nemen en vooral toon ik hoe ze die juist moeten uitvoeren.” Daarnaast heeft Sebastien een parttime commerciële job in het consultancybedrijf van zijn vriendin.

Snaredrum

“Ik werk ook aan mijn eigen conditie: thuis heb ik alles om aan powertraining te doen. Maar er is natuurlijk meer in het leven dan alleen maar sport”, vindt hij. “Ik ben jong, ga graag uit en ik ga graag op reis. En ik ben gek op dieren! Er wonen hier twee katten, twee honden en een baardagame. Dat is een grote exotische hagedissoort, afkomstig uit Australië, en hij heeft het graag warm. In zijn terrarium zit hij uren te zonnen onder de lamp bij een temperatuur rond 40°C.”

Ik werk graag aan mijn conditie, thuis heb ik alles om powertraining te doen

En dan is er nog El Fuerte. “Toen ik jaren geleden een optreden zag van het paradekorps El Fuerte, was ik verkocht. Of misschien heb ik de muzikale genen van mijn vader meegekregen? Hij is muzikant, speelt en geeft les in El Fuerte en is bij de harmonie van Oostduinkerke. Zo belandde ik bij El Fuerte Kids. Daar begon ik met basedrum, later schakelde ik over naar snaredrum. Nog twee van mijn broers en nu ook mijn vriendin spelen mee bij El Fuerte. Ik probeer elke zaterdag de repetities bij te wonen. Aan elk optreden en ook de kampioenschappen neem ik deel.”

500 kandidaten

Aan een carrière op de catwalk heeft Sebastien nooit gedacht. “Een van mijn maten stuurde mij vorig jaar een mailtje om mij in te schrijven voor de Top Model-wedstrijd, eigenlijk als grap bedoeld”, lacht Sebastien. “Toch klikte ik op de link en toen vond ik het wel interessant. Je moest drie foto’s insturen en je maten opgeven. Ik werd geselecteerd. Dan volgde er een fotoshoot.”

Er waren zo’n 500 kandidaten. Tijdens de halve finale in San Marco Village in Schelle werd Sebastien geselecteerd voor de finale. We bleven over met 30 kandidaten. Ik vond voldoende sponsors om mijn deelname te betalen, zo hoefde ik dat niet uit eigen zak te doen. Er zijn al een aantal repetities achter de rug, waar we hebben geleerd hoe we ons moeten bewegen, hoe we moeten stappen op ritme. Er volgen nog vier repetities voor de finale op 3 februari”, somt Sebastien op.

Bij de mannelijke kandidaten gaat het er gemoedelijk aan toe, ze doen het echt voor de leute, weet Sebastien. “Bij de meisjes is dat wel anders, die gaan echt voor dat kroontje, en plagen elkaar wel eens, door een jurk weg te stoppen bijvoorbeeld.”

Finale in Parijs

“Tijdens de finale in het Lido in Parijs moeten wij drie keer het podium op: in boxershort, in maatpak en casual, in een jeans en een hemd. Ik zie dit vooral als een unieke kans om een mooi netwerk op te bouwen. En wie weet kan ik ooit een contract krijgen bij een bekend kledingmerk.” De hoofdprijs is ook niet mis: een maand fotoshoot in het buitenland. “Iedereen kan ook op mij stemmen per sms naar 3565 met de vermelding TMB67”, vult Sebastien aan. “Als ik daar het meeste stemmen behaal, zit er nog een reisje in.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.