Seafront wapent zich voor nieuwe tentoonstelling met kanon en pantservoertuig

Het originele Canadese pantservoertuig en het luchtafweerkanon worden naar Zeebrugge overgebracht vanuit het oorlogsmuseum van Bastenaken. © Davy Coghe
Redactie KW

Bij Seafront in Zeebrugge worden een Engels kanon en een Canadees pantserwagen de blikvangers van ‘Operatie Noordzee 1944-1945’. De tentoonstelling opent op zaterdag 8 juni en wordt de nieuwe invulling van Seafront, nu de Russische duikboot straks de site verlaat.

De nieuwe tentoonstelling kadert in de herdenking van de bevrijding van onze contreien bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, vijfenzeventig jaar geleden. De campagne die geschiedenis in ging als de ‘Slag om de Schelde’, in het najaar van 1944, kunnen bezoekers herbeleven aan de hand van foto’s, videomateriaal, kaarten en originele objecten.

Uit Bastenaken

“Het originele Canadese pantservoertuig en het luchtafweerkanon worden naar Zeebrugge overgebracht vanuit het oorlogsmuseum van Bastenaken”, vertelt Dominique Henrard die curator is van het initiatief.

Liggend op de vrachtwagen die het roestige kanon vervoert, oogt het wapen behoorlijk onschuldig. Maar wanneer het gevaarte van 16 ton zich, hangend aan kabels van een enorme kraan, optilt van de laadbak en zich langzaam in onze richting draait oogt het dreigend als in zijn gloriedagen.

“Het maakte deel uit van de bewapening van het Britse oorlogsschip HMS Roberts. Dat schip was betrokken bij de legendarische landingen van Normandië en kort daarop ook van Walcheren”, verduidelijkt Dominique. “Het kanon stond op het achterdek van het schip. Zijn bijnaam ‘Pom-Pom’ kreeg het kanon door het geluid dat het maakte. Een ander type kanon van hetzelfde schip pronkt bij de ingang van het Imperial War Museum in Londen!

Quad Laser

Voor de filmliefhebber kan dit kanon overigens tot de verbeelding spreken! Filmregisseur George Lucas baseerde zich op dit wapen bij het bedenken van de Quad Laser in ‘Star Wars’. “Ook het pantservoertuig is een echte oud-strijder! Het werd door de Canadese troepen gebruikt bij de bevrijding van onze kuststreek.”

“De Russische onderzeeër, jarenlang onze publiekstrekker, is nog tot het eerste weekend van juni te bezoeken. Daarna wordt de boot naar Gent gesleept en ontmanteld”, aldus Sofie Pieters, directrice van Seafront. ” Ons lichtschip, de Westhinder, krijgt binnenkort een nieuwe invulling. Er zijn zoveel boeiende verhalen te brengen over de Noordzee! Maar uiteraard kijken wij nu vooral uit naar de opening van ‘Operatie Noordzee 1944-1945’. Die tentoonstelling loopt anderhalf jaar, van zaterdag 8 juni tot begin 2021.” (PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier