Sea Life laat twee herstelde zeehondjes vrij

Sea Life Blankenberge liet woensdagmorgen opnieuw twee zeehondjes vrij op het strand. Eén grijze zeehond, opgevangen op oudejaarsavond in Bredene, en één gewone die op 20 januari strandde in Nieuwpoort.

Zoals steeds werden de zeehondjes in houten kratten naar het strand gebracht. © Wim Kerkhof

Allebei de dieren wogen bij aankomst in het opvangcentrum rond de 19 kilo, maar ondertussen wegen ze alweer boven de dertig en waren ze volgens dierenverzorger Jelle Vermassen voldoende aangesterkt om het ruime sop te kiezen. “Het zeehondje dat in Bredene werd aangetroffen, was eigenlijk alleen maar een beetje uitgeput. Maar doordat het al 48 uur op het strand lag, zijn we het toch maar gaan ophalen. Er stonden voortdurend mensen rond die het dier geen ogenblik rust gunden”, zegt hij.

Sea Life wil er daarom nog maar eens op wijzen hoe belangrijk het is om de zeehonden op het strand met rust te laten. “Houd minstens twintig meter afstand. Anders blijven ze de hele tijd alert, en krijgen ze dus de kans niet om uit te rusten”, klinkt het.

De vrijheid lonkt... en weg is de zeehond.
De vrijheid lonkt… en weg is de zeehond.© Wim Kerkhof

De gewone zeehond die woensdag weer werd vrijgelaten, verbleef eerder al in een opvangcentrum in Duitsland. “Hij heeft sinds de zomer dus een hele reis afgelegd”, zegt Jelle Vermassen. “Toen wij hem opvingen, had hij lintwormen en een longontsteking.”

‘Brandjes’

De twee zeehondjes kregen allebei de naam ‘Brandje’: ze werden geadopteerd door Middenschool Den Brandt uit Antwerpen. Momenteel verblijft er in Sea Life nog één ander zeehondje in quarantaine. Dat werd twee weken geleden opgevangen in Middelkerke, en was aan één oog blind. “Waarschijnlijk uitgepikt door meeuwen. Geen idee waarom die dat doen, maar het gebeurt wel vaker”, klinkt het. Brandje 1 holde bij de vrijlating meteen naar huis, Brandje 2 had daar duidelijk nog geen zin in en bleef nog wat op het strand hangen. (WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.