Sea King naar VLOC in Oostende… toch voor één dag

Hannes Hosten

Al even gaat het gerucht dat de laatste Sea King wordt overgevlogen naar het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) in Oostende. “En dat klopt, maar slechts voor één dagje”, vertelt opleidingshoofd Ivan Becuwe. “Al zouden we hem graag hier houden.”

Het VLOC behoort tot de hogeschool Vives, maar is gevestigd aan de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende, vlakbij de luchthaven. “Nu maandag vindt bij ons de jobbeurs Aerojobs 2019 plaats, de enige beurs in Vlaanderen voor technische jobs in de luchtvaart. We verwachten 200 tot 250 studenten uit secundair, hoger en universitair onderwijs en ook een 20-tal bedrijven. Daar is ook Defensie bij. Als aantrekkingspool zullen ze aan luchthavenzijde een NH90 Caiman (de opvolger van de Sea King), een C130 en ook de laatste Sea King plaatsen. Hij komt zondag of maandag aan.”

“Ook actrice Andrea Croonenberghs komt langs, nog een link met de Sea King en de reeks Windkracht 10. Maar dat zullen de studenten wellicht niet meer weten, want dat is van voor hun tijd”, lacht Ivan Becuwe. De iconische helikopter komt maandag voor één dagje naar Oostende, maar of hij ook definitief in het VLOC blijft als opleidingsinstrument? “Die vraag is gesteld aan Defensie. We hebben trouwens nog meer oude stukken van de Luchtmacht gevraagd. We wachten nu op goedkeuring. Maar het spreekt voor zich dat we die Sea King graag zouden hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier