Sea King brengt donorhartje van Duitsland naar Gent: “Het geeft voldoening een leven te kunnen redden”

Redactie KW

Woensdag 26 november, nog voor het krieken van de dag, vertrok een Sea King van op de basis van Koksijde richting Aken voor een niet-SAR opdracht.


De vraag was om in Aken een donorhartje op te halen dat dringend naar het UZ in Gent moest overgevlogen worden.

Boordcommandant Bart Vandamme, tweede piloot Jarno Blancke, radar operator Filip De Clerck, boordmecanicien Sven Scherpereel, adjudant-majoor Windels en medic Johan Samaey vertrokken om 6.15 uur met de RS02 eerst naar Gent, waar een chirurgisch team diende afgehaald te worden om de operatie uit te voeren op de overleden persoon. Dat team werd naar Aachen gebracht – aankomst rond 8 uur – waar het hart door het team werd verwijderd. Het team en het hart zijn in het UZ Gent aangekomen rond 12.30 uur.

“Dergelijke zendingen geven zeker veel voldoening”, zegt luitenant-vlieger Jurgen Verleyen. “Enerzijds moet er iemand sterven om een ander mens te laten overleven, maar anderzijds is het als crew ook spannend omdat dit orgaan (hart) ook in een optimale conditie moet worden vervoerd en geleverd. Je staat onder tijdsdruk op de terugweg naar het ziekenhuis en er mag weinig tot niets fout gaan, omdat dit het leven in gevaar brengt van de andere patiënt. Positieve stress, zoals we zeggen. Een transport via de weg zou te laat gekomen zijn, dus dan doet het deugd als je weet dat je op dat moment net het verschil kan maken.”

(EDK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.