Sculptuur The Lovers heeft definitieve plaats in Tuin Messeyne

Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck en directeur Musea Isabelle De Jaegere, bewonderen het beeld dat uit Nederland aangevoerd werd. © LUDO;-OSTIJN LO
Redactie KW

Met de plaatsing van The Lovers is het parcours van Paradise Kortrijk 2021 compleet. De productie van het monumentale kunstwerk liep wegens corona vertraging op. Het kunstwerk is van Jeremy Deller.

Deller haalde zijn inspiratie uit het schilderij Adam and Eve uit 1526 van Lucas Cranach. Het kunstwerk, in de vorm van een schommel, wordt geflankeerd door de paradijselijke Bijbelse figuren bij uitstek, Adam en Eva. De grote figuren met vijgenblad vormen het frame van de schommel.

“Een bijbels tafereel waar Eva, net ondanks de waarschuwing van God, proeft van de verboden vrucht van de boom van de kennis van goed en kwaad en de appel doorgeeft aan Adam. Dit kunstwerk van 3 meter hoog is gebaseerd op het scheppingsverhaal en verwijst zowel naar universele, menselijke verlangens als naar de concepten van goed en kwaad”, duidt Isabelle De Jaegere, hoofd Stedelijke Musea Kortrijk.

De kunstenaar gebruikt humor en kunstgeschiedenis als basis.
De kunstenaar gebruikt humor en kunstgeschiedenis als basis. © GF

Deller is geïntrigeerd door de spanning tussen de twee figuren, die balanceren tussen liefde, lust en overgave. “De kunstenaar gebruikt humor en kunstgeschiedenis als basis voor deze monumentale sculptuur. Iedereen is uitgenodigd om zorgeloos en vrij te vliegen in de lucht met boven het hoofd de dreigende aanwezigheid van de verleidelijke verboden vrucht.”

Het kunstwerk is te zien in de beschermde negentiende-eeuwse Tuin Messeyne aan de Groeningestraat.

(PVH)

Voor de rest van de zomervakantie verruimt de stad Kortrijk de openingsuren van alle indoor locaties van Paradise tot 19 uur. De buitenlocaties van Paradise Kortrijk 2021 zijn permanent toegankelijk. Voor de drie museumlocaties Kortrijk 1302, de Paardenstallen en Texture reserveer je een gratis ticket via de webshop van de stad Kortrijk. Reken ongeveer 30 minuten bezoektijd per museumlocatie en 15 minuten wandelen tussen deze locaties. Paradise Kortrijk 2021 loopt nog tot en met 24 oktober 2021 en trok tot nu toe bijna 40.000 bezoekers aan. De indoor locaties kan je bezoeken van dinsdag tot en met zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier