Scoutsleiders voor rechter na “spijtig ongeval” met steekvlam

Redactie KW

Twee scoutsleiders staan in de Brugse strafrechtbank terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen aan een medeleidster. Het duo veroorzaakte tijdens een zeilkamp in Oostende per ongeluk een steekvlam met een zelfgemaakte vuurinstallatie, waardoor het meisje verbrand raakte.

Op 13 april 2018 waren S.C. (23) uit Harelbeke en T.D. (26) uit Brugge aanwezig op een zeilkamp met diverse Zeescouts-afdelingen in Oostende. De twee stonden er in voor catering en randanimatie. In het kader van het centrale thema Avatar: lucht, aarde, water en vuur had het duo een installatie ineengeknutseld die een vuurspektakel moest creëren.

De vuurshow verliep vlekkeloos, maar toen de leden waren gaan slapen, deden S.C. en T.D. hun show nog eens over voor de leiding. Daarbij liep het zwaar mis. Toen S.C. brandversneller in de installatie goot, vatte de fles vuur en volgde een ontploffing. Een leidster werd getroffen door een steekvlam en liep zware brandwonden op. “Die zouden intussen goed genezen zijn. “Enkel boven haar linkeroor en aan haar schouder is nog een esthetische ingreep nodig”, stelde haar advocaat.

Het incident werd door alle betrokkenen afgedaan als een spijtig ongeval, maar omdat de verzekeringsmaatschappijen het niet eens raakten, kwamen S.C. en T.D. toch op de beklaagdenbank terecht. De procureur drong evenwel niet aan op een straf. Dat stemde de advocaat van S.C. tevreden. “Mijn cliënt had de installatie grondig getest en de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen”, stelde hij. “Er waren ook natte doeken en water voorzien. Gelukkig, want hierdoor kon het slachtoffer meteen worden geholpen. Mijn cliënt voelde zich achteraf bijzonder schuldig. Het slachtoffer moest hem zelfs geruststellen en benadrukte dat het een spijtig ongeval was. Hopelijk kan een opschorting inderdaad volstaan.”

De advocaat van T.D. vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft geen enkele handeling gesteld”, pleitte meester Paul Brondel. “Bovendien stond het slachtoffer te dicht bij de installatie waardoor er ons inziens sprake was van een zekere risico-aanvaarding. Ze had immers zelf gezien hoe de kinderen op een veilige afstand werden gehouden tijdens de show.”

Het slachtoffer vroeg een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro. De uitspraak volgt op 25 februari. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier