Scouts van Lauwe wordt gerepatrieerd: “Schade is enorm, maar iedereen is ongedeerd”

Christophe Lefebvre

Wat voor de scouts van Lauwe het evenement van het jaar moest worden, draaide uit op een halve nachtmerrie. De kampplaats waar de jongelingen zich hadden geïnstalleerd werd door het kolkende water volledig opgezwolgen. Morgen wordt iedereen met een bus van Herman & Vandamme gerepatriëerd. “De schade is enorm en dit is een kleine ramp, maar iedereen is gezond en we proberen de sfeer erin te houden”, horen we van Jaron Dewitte, die er als leider de zaken mee helpt regelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na een slabakkend coronajaar keken zowel de verkenners als de jongverkenners uit om uiteindelijk opnieuw te kunnen gaan kamperen. De tenten vertrokken richting Sprimont, waar ze hun bastion langs de Ourthe konden opbouwen.

“Al snel bleek het dat de weergoden ons niet echt genegen waren want de regen bleef maar komen. Scouts zouden natuurlijk geen scouts zijn en we schakelden over op een echte survivalmodus want wat natte voeten konden ons niet deren.” Jaron zag echter hoe de situatie dag na dag slechter werd. “Gisteren namen we contact met de burgemeester en de politie van Sprimont om met hen de situatie te bespreken. Het water bleef maar komen en ook het niveau van de Ourthe bleef stijgen. We kregen slaapplaats in de lokale sporthal aangeboden en zowel de burgemeester als de eigenaar van het terrein stelden ons gerust: het was hoog genoeg om veilig te zijn. Toen we deze morgen poolshoogte gingen nemen, konden we onze ogen moeilijk geloven. De volledige site stond onder water en enkel de nok van de tenten was nog zichtbaar.”

Tenten hopelijk niet verloren

Door hun snelle en vooral adequate reageren konden de scoutsleiders ervoor zorgen dat iedereen, 34 scouts en 12 leiders, veilig en wel in de sporthal terecht was gekomen. “Toch is dit een drama, alles maar dan ook alles is weg” zucht Jaron. “We kunnen enkel maar hopen dat de stroming niet sterk genoeg is om de steunpilaren van de tenten omver te duwen. Dit zou de meest gunstige uitkomst zijn want dan is alles gewoon doorweekt. Helaas vrezen we dat het wel eens op een volledig ander scenario zou kunnen uitdraaien want het water heeft heel wat kracht. Als de tenten worden meegesleurd, dan zijn we alles kwijt.”

Met een thuisfront dat ongerust werd en materiaal dat onbruikbaar was geworden, besloot de leiding om de site volledig te evacueren. “We namen contact op met de burgemeester van Menen en die twijfelde geen seconde. Een bus van Herman & Vandamme werd ingeschakeld die hier morgenochtend zal aankomen” sluit de leider af. “We verwachten dan ook bij Hoeve Delaere aan te komen rond 13 uur al zullen we de situatie hier ook nauwlettend in de gaten houden. Nu zitten we droog maar als we niet veilig kunnen vertrekken, dan stellen we dat vertrek uit. We houden constant contact met de ouders zodat ook zij een vorm van gemoedsrust kunnen hebben. Samen met alle leiders hopen we dat de weerselementen tegen dit weekend gekalmeerd zijn, zodat we kunnen terugkeren om de schade op te meten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten