Scouts na waterellende op kamp op eigen terrein

De Scouts hebben hun zomerkamp hervat op de eigen terreinen en proberen er het beste van te maken. © (Foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Scouts Harelbeke maakt na de waterellende in de Ardennen van de nood een deugd en organiseerde een zomerkamp in Harelbeke … op eigen terrein. Terzelfdertijd werd ook een steunactie gelanceerd om de grootste geldnood te lenigen

Net zoals vele andere jeugdbewegingen moest ook Scouts Harelbeke na de waterramp in de Ardennen noodgedwongen naar huis komen. Zij waren met 18 jongeren en 18 leiders/koks op kamp in Viroinval nabij Dourbes in de provincie Namen. “Alle leden werden snel in veiligheid gebracht, samen met hun persoonlijke bagage. Er is gelukkig niemand gewond geraakt en ondertussen is iedereen veilig en wel thuis”, luidt het bij hoofdleidster Heleen Lesage. “Voor ons is het na die ravage een echte ramp. Ons materiaal konden we niet meer redden. Onze tenten, kookmateriaal en sjorpalen zijn de basis van ons bestaan. Daarnaast is er nog spelmateriaal, EHBO-kits, patrouilletenten en reservemateriaal. Zonder dit alles kunnen wij niet meer op kamp. Dat materiaal hadden we verzameld sinds het ontstaan van onze scouts in 1943. Onze verloren tenten alleen al kosten 50.000 euro, zonder de kost van al het andere materiaal.”

KSA Pius Kortrijk

Naar verluidt zouden Scouts Harelbeke van de verzekering via Scouts en Gidsen Vlaanderen maximum 10.000 euro ontvangen. “Dit is zeker niet genoeg om al onze kosten te dekken. Daarom hebben we een crowdfunding gestart en hopen op 30.000 euro. Dit geld moet dienen om een deel van dit materiaal opnieuw aan te kopen”, aldus de hoofdleidster. Maar Scouts Harelbeke zouden de scouts niet zijn mochten ze bij de pakken blijven zitten. Onlangs hebben ze hun zomerkamp hervat op de eigen terreinen.

“KSA Pius Kortrijk heeft ons zeer bereidwillig kook- en spelmateriaal uitgeleend, waarvoor grote dank. Op die manier kunnen we toch nog een mooi kamp – weliswaar minder groot en minder mogelijkheden – organiseren voor onze leden. We maken er sowieso het beste van.”

Als het waterpeil en de omstandigheden het toelaten, wil de leiding en oud-leiding naar Dourbes gaan om te zien wat nog te redden valt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten