Scouts en gidsen maken zich op voor jaarlijkse fancyfair in Deerlijk

Scouting Deerlijk heeft met de fancyfair een loodzwaar weekend voor de boeg. © MVD
Redactie KW

De scouts en de gidsen pakken van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september met hun jaarlijkse fancyfair uit aan het Gaverkasteel. Dit jaar wordt alles in een Duits kleedje gestoken.

De scouts Ridders van Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste en de gidsen Jeanne d’Arc stellen het opperbest. Het ledenaantal blijft op peil en een enthousiaste leidersgroep staat paraat voor een gevarieerde werking. “De fancyfair is het ontmoetingsfeest voor alle scouts en oud-scouts”, start persverantwoordelijke Oole Ryckoort zijn verhaal. “De fancyfair ontstond 49 jaar geleden. Op 7 en 8 september 1968 werd het initiatief boven de doopvont gehouden door Gidsen Deerlijk, de vrouwelijke afdeling van onze scoutsgroep. Vanaf 1971 versterkte ook Scouts Deerlijk het team en sindsdien organiseren we samen het event. Doorheen de jaren is de fancyfair geëvolueerd tot het paradepaardje onder de scoutsevenementen in Zuid-West-Vlaanderen.”

Themadorp

“Net zoals vorige edities wordt het Gaverdomein omgetoverd tot een reusachtig gesjord themadorp. Met man en macht wordt drie weken lang gesjord aan dit immense palendorp. Hiervoor worden niet minder dan 8 km palen en 20 km sjortouw gebruikt. De opbrengsten van de fancy fair worden aangewend voor onze jaarwerking. Hierdoor kunnen we het inschrijvingsgeld voor de leden democratisch houden en kunnen de instandhoudingwerken van onze lokalen gefinancierd worden.”

Met man en macht wordt drie weken lang gesjord aan ons immense palendorp

“Onze feestformule slaat nog altijd aan. Getuigen hiervan zijn de zowat 5.000 bezoekers die we elk jaar tijdens ons feestweekend mogen verwelkomen. Zoals voorgaande jaren wordt het een heuse happening met allerlei optredens, spectaculaire sjorconstructies, non-stop volksspelen, kinderanimatie en een touwtrekwedstrijd over de Gaverkasteelwal.”

De fancyfair wordt jaarlijks rond een ander thema georganiseerd om het boeiend en verrassend te houden. “Het thema komt vooral tot uiting in de creatieve bouwwerken die verspreid over het terrein gesjord staan”, gaat Oole Ryckoort verder. “Wereldsteden als Parijs, Londen, New York maar ook Gent en Holland fungeerden al als thema. We vonden ook al inspiratie in de middeleeuwen, bij Harry Potter en de indianen. Dit jaar kozen we voor onze oostelijke buren. De fancyfair is opgebouwd rond het thema Duitsland. Vele historische gebouwen en typische Duitse zaken zullen naar het Gaverdomein verhuizen. We brengen de wereld van Rammstein, Angela Merkel, ‘Ich bin ein Berliner’ en het Oktoberfest tot leven.”

Bierbakklimmen

De fancy fair start op vrijdag 6 september om 19 uur. Om 21 uur betreedt de leidingsband Scout het podium. Na de voetbalwedstrijd België-San Marino is er nog een optreden van de partycovergroep Still Crazy. De afterparty wordt van muziek voorzien door DJ Bob en P-Noir. Zaterdagnamiddag 7 september is er vanaf 14 uur kinderanimatie. Na de bezinning in openlucht kan men vanaf 17 uur deelnemen aan allerlei spelen: van bierbakklimmen en speleologie tot kussengevecht en flessenwerpen. Het restaurant wordt om 18 uur geopend. Er is ook een petanquetornooi en vanaf 22 uur zorgt DJ Pris voor de ambiance.

Ook zondag 8 september is er veel te beleven. Na het aperitiefconcert, opgeluisterd door Ze Quaffeurz, kan men aanschuiven voor een feestelijk maal. Het touwtrektornooi over de kasteelwal, de grote blikvanger van de festiviteiten, start om 15.30 uur. Om 23 uur wordt de jaaromzet bekend gemaakt en wordt er op het succes geklonken met een gratis vat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier