Sciensano preciseert regels voor zomerkampen

© (Foto Pixabay)
Redactie KW

Deelnemers aan zomerkampen hoeven niet standaard op hun lichaamstemperatuur te worden gecheckt. Het veroorzaakt stress en angst en levert geen extra voordeel op, en wordt dus niet aanbevolen. Dat staat in een overzicht van de procedures die Sciensano dinsdagavond heeft bekendgemaakt.

Eerder op de dag woonde Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) de verdeling bij van de hygiënepakketten aan de jeugdbewegingen. Zoals bekend kunnen de zomerkampen deze zomer alsnog doorgaan, ondanks de coronacrisis, al zijn de kampen aan voorwaarden onderworpen. Sciensano publiceerde dinsdagavond een overzicht.

Zo moet elke deelnemer aan het kamp een medische fiche hebben, ook leidinggevenden en mensen die in de keuken aan de slag gaan. De aanbevelingen schrijven ook voor wat er te gebeuren staat wanneer iemand de dagen voor het kamp, tijdens het kamp of nadien besmet blijkt met Covid-19.

Een deelnemer die ziek wordt en aan de symptomen van Covid-19 beantwoordt, wordt in quarantaine geplaatst. Blijkt de deelnemer positief, dan stopt de bubbel, tenzij het om de voorlaatste dag gaat. Dan kan worden overwogen het kamp de dag erna gewoon te stoppen. Elke deelnemer gaat naar huis in quarantaine en moet zich laten testen. Hij of zij kan gedurende 14 dagen na het laatste hoog risico contact niet meer deelnemen aan een andere bubbel. In geval van een positieve testing kan dat zeven dagen na de test en indien hij of zijn drie dagen symptoomvrij is.

Indien een deelnemer binnen de twee dagen na het kamp Covid-19 ontwikkelt, dan moet elk lid van de kampbubbel in quarantaine, moet het getest worden en kan het veertien dagen na het einde van het kamp niet deelnemen aan een ander kamp. Ook hier geldt dat na een positieve test en drie dagen zonder symptomen, het na zeven dagen opnieuw mag. Sciensano raadt uberhaupt aan twee dagen te laten tussen het switchen van de ene naar de andere grote bubbel.

Maskers voor de deelnemers aan de bubbel (maximaal 50 leden) zijn niet nodig, maar wel voor het werken met voedsel en het uitdelen van maaltijden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier