Schuttersgilde Egika Kuurne op zoek naar nieuw lokaal

Voorzitter Mario Labbeeuw in het lokaal waar de schietstand van de schuttersgilde is gevestigd. © BRU
Redactie KW

Na vele jaren in de kelder van Bon-Aerde zijn clublokaal te hebben gehad, moet schuttersgilde Egika op zoek naar een nieuw onderkomen. Eigenaar Eigen Gift Eigen Hulp wil het gebouw immers verkopen.

Schuttersgilde Egika, opgericht in 1957, zit eind maart zonder clublokaal. Toch denkt voorzitter Mario Labeeuw er niet aan om de schuttersvereniging zomaar op te geven. Hij doet er dan ook alles aan om Egika, dat zo’n 35 leden telt, zo goed als mogelijk verder normaal te laten functioneren.

Dakloos

“Midden december vorig jaar kregen we plots te horen dat we nog slechts enkele maanden de tijd hadden om een nieuw onderkomen te vinden. Als bestuur was het toch even schrikken”, zegt Mario Labeeuw. “Momenteel hebben wij nog geen nieuwe locatie gevonden. We staken wel al ons licht op bij andere schuttersverenigingen in de regio om zo de periode dat Egika dakloos is te kunnen overbruggen. De Sint-Hubertusschutters uit Beveren-Leie lieten reeds weten dat Egika een jaar lang welkom is in hun clublokaal om verder op regelmatige basis de luchtkarabijn ter hand te kunnen nemen. Als tijdelijke oplossing zijn wij daar zeker heel tevreden mee, maar uiteraard willen we ons eigen clublokaal.”

De schuttersgilden in Kuurne bestaan al heel lang. In 1644 werd een ‘vry ende gheprivilieerd gilde’ van de Busschieters erkend met Sint-Andreas als patroon. De kruisboogschutters ontstonden in 1714 met Sint-Antonius als patroon. Beide gilden werden in 1855 verenigd als maatschappij voor karabijnschutters. De leden droegen bij grote plechtigheden een parure met witte kousen, een blauwe broek met rode biezen op de naden en een blauw bovenkleed. De grijze vilthoed was met een pluim versierd. De gilde werd in 1940 ontbonden toen de Duitsers de wapens opeisten. Op 29 juni 1957 werd op initiatief van Fernand Andries en dokter Hector Carlier in café Prior bij Jerome Dufromont de Edele Gilde der Karabijnschutters van Sint-Antonius gesticht.

Oplossing

“Een nieuw onderkomen vinden voor een schuttersvereniging is geen gemakkelijke opgave”, reageert burgemeester Francis Benoit. “Ik reken alvast op de goodwill van de toekomstige eigenaar van het pand zodat Egika er langer blijven. Normaal zou dit geen probleem mogen zijn gezien het clublokaal van de schuttersvereniging apart afsluitbaar is. Maar Egika kijkt natuurlijk ook zelf uit naar een vernieuwde schietstand. Het gemeentebestuur zoekt alvast mee naar een nieuw onderkomen, maar tot op heden kon nog geen geschikte ruimte worden gevonden. Ik heb er echter goede hoop op.” (BR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier