Schuilkelder in Bissegem eventjes opengelegd

Een kraan was nodig om de zware deksels op te lichten. De enige opening bevindt zich nog ter hoogte van café 't Koningshof. © EDB
Redactie KW

De schuilkelder die onder Bissegemplaats ligt, werd dinsdagnamiddag eventjes blootgelegd.

Een kraan was nodig om het deksel op te lichten. Enkele mensen van stad Kortrijk kwamen samen met de Bissegemse architect Carlos Debucquoy eventjes poolshoogte nemen om te kijken of het haalbaar zou zijn om de kelder – zoals 15 à 16 jaar geleden – nog eens open te stellen.

Bij het openen stelde men vast dat de kelder momenteel nog niet toegankelijk is – ook niet om even de situatie te bekijken – aangezien hij vol water stond. Er zal eerst moeten gekeken worden om het water weg te pompen. Stadsarchitect Mathieu Desmet berekende volgens de oppervlakte van de schuilkelder, dat als de hele kelder vol met water staat – zoals vermoed wordt – er 150.000 liter water in de schuilkelder moet staan.

De schuilkelder staat vol met water. Dit is de eerste blik op de kelder van waar het deksel opgelicht werd. Je kan een deuropening zien die zich onderaan de trap bevindt.
De schuilkelder staat vol met water. Dit is de eerste blik op de kelder van waar het deksel opgelicht werd. Je kan een deuropening zien die zich onderaan de trap bevindt.© EDB

Infobord

Een infobord op Bissegemplaats geeft wat uitleg over de schuilkelder:

Door de kwetsbare ligging, aan de ene kant het vliegveld Wevelgem-Bissegem en aan de overkant van de Leie in Kortrijk, het rangeerstation ‘Kongostatie’ was Bissegem meermaals het slachtoffer van zware bombardementen.

Daarom besliste het schepencollege in 1941 om twee schuilkelders te laten bouwen. Eén aan het station en één onder het Dorpsplein. De schuilkelder is nog in perfecte staat en een goed gecamoufleerd deksel (kant ‘Koningshof’) suggereert de laatste sporen van dit stukje oorlogsverleden.

De constructie is vervaardigd in gewapend beton en bevindt zich een halve meter onder dit plein. Bij alarm konden de Bissegemnaars en passanten erin gaan schuilen. Er was plaats voor 120 personen, als men 4 personen per vierkante meter rekent. Er was wate, elektriciteit, telefoon en een apart plaatsje om slachtoffers te verzorgen.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier