Schuiferskapellenaar Klaas Carrette: “80 procent van de 1.100 zielen ken ik bij naam”

(foto WME)
Wouter Vander Stricht

Het is leuk toeven in Schuiferskapelle. En dat wil het Bewonersplatform met voorzitter Klaas Carrette op kop ook zo houden. Zelf heeft hij ondertussen ook de loopmicrobe ontdekt en tijdens die loopsessies slaat hij met ‘De bende van Radio’s’ aan het brainstormen.

We hebben op een zaterdagmorgen onder de kerktoren van Schuiferskapelle een afspraak met Klaas Carrette. Terwijl de mensen er hun groenafval aanvoeren naar de container die er klaarblijkelijk iedere zaterdag staat, vertelt Klaas vanop een bankje honderduit over het leven in zijn Kapelle.

Je bent een rasechte Kapellenaar, maar je bent geboren in Menen. Leg dat eens uit!

“Mijn beide ouders zijn afkomstig van Menen. Maar mijn pa was handelsvertegenwoordiger. Het was dus handig dat hij centraal in zijn regio kwam wonen. Eerst in Wingene, later op de Drie Wilgen in Schuiferskapelle. Ikzelf heb dan nog een korte periode in Tielt gewoond, maar uiteindelijk kochten we een huis in de Kronkelbeekstraat. Opvallend was dat heel wat buurjongens en -meisjes van op de Drie Wilgen nu in die straat wonen.”

Hoe ben je in het Bewonersplatform verzeild geraakt?

“Schuiferskapelle is een dorp met 1.100 zielen, ik ken er zelf zowat 80 procent bij naam of ik kan ze toch thuiswijzen. Rond het jaar 2000 heeft Dominique Verté de Dorpsraad nieuw leven in geblazen. In 2004 ben ik voorzitter geworden, we hebben dan met Bewonersplatform voor een iets modernere naam gekozen. We vergaderen in functie van de behoeften in ons dorp. Er zijn ook verschillende werkgroepen en tweemaal per jaar is het hier kermis. En als er zich een probleem stelt, dan proberen we de oplossing te bieden. In 2017 hielden we al eens een meting van het verkeer dat door Kapelle dendert. We waren toen al verrast over de cijfers, maar nu hebben we die telling overgedaan en het is nog met 30 procent de hoogte ingegaan. Het is verbazingwekkend hoeveel vrachtwagens zich hier een weg door ons dorp banen. Sommigen doen dat om de Zuiderring te vermijden, anderen ontwijken de trajectcontrole in Wingene en ook de werken in Beernem hebben hun invloed.”

Je hebt je ook politiek geëngageerd. Kun je zo meer voor je dorp realiseren?

“Ik ben ondertussen al acht jaar gemeenteraadslid. De eerste zes jaar zaten we in de oppositie en dat is als beginnend raadslid een zeer goede leerschool. Nu we weer deel uitmaken van de meerderheid, is het makkelijker om een lijntje te leggen met een bevoegde schepen. Maar dat betekent niet dat alles dan meteen opgelost geraakt, dat is ook logisch. Als raadslid van de meerderheid moet je ook meer je ding doen in de fractie, de tussenkomsten in de gemeenteraad zijn beperkter. Maar we blijven uiteraard ideeën aanbrengen.”

Je was zelf ooit gouwleider van KSA Noordezeegouw en die jeugdbeweging speelde een belangrijke rol in je leven.

“Zeg wel, ik heb er mijn vrouw leren kennen. Ik was bondsleider bij de KSA Schuiferskapelle en toen ik naar Noordzeegouw trok, is Lore me opgevolgd in de KSA in Schuiferskapelle. Ook onze kinderen dragen de blauw-oranje kleuren, de KSA telt hier nog een 60-tal leden. We hebben aan onze KSA-periode ook heel wat goede vrienden aan overgehouden. Normaal zouden we ook meegaan om te koken op Lourdeskamp, maar dat gaat nu niet door. We proberen hier nu ook een oudervereniging op te richten. Koken met de lokale KSA? Daar zouden we kandidaat voor zijn, maar misschien hebben ze liever geen ‘oude pottekijkers’. We gaan ons niet moeien hoor, maar we blijven beschikbaar.”

Hoe doorspartelen de kinderen deze coronaperiode?

“Warre is net als ikzelf iemand die hele dagen buiten speelt. Tiele is nog wat jonger en vraagt wat meer aandacht, maar gezien mijn vrouw – ze staat in het onderwijs in Deinze – de eerste weken van de lockdown thuis was, konden we dat opvangen. Zelf was ik van plan om een marathon te lopen, die van Rotterdam. Ik was al aan het trainen en heb met Bruno en Malika ook twee trainerspartners gevonden. Iedere zondagmorgen spreken we om 7 uur af en lopen we richting de radiozendmasten. We hebben onszelf dan ook de Bende van Radio’s gedoopt. Onderweg brainstormen we ook wat. We zouden in de zomer onze loopsessie willen openstellen voor al wie mee wil. We lopen een uurtje aan 10 km per uur.”

Van de Koning Boudewijnstichting ontvingen jullie 5.000 euro om jullie plukroute te ontwikkelen. Wat houdt dat in?

“Een plukroute is eigenlijk een wandeling door de natuur waarbij je onderweg een stuk fruit kan plukken. Die zou hier starten in het centrum en we zouden de landelijke wegen tal van hoekjes van Kapelle verkennen. We zouden ook wat trage wegen heropenen en die ook weer benoemen. Het moet een klein wandelnetwerk vormen dat aansluit op dat van Aarsele, Kanegem en Tielt.”

Is Kapelle veranderd?

“Toch wel, vroeger was het meer een slaapdorp geworden, nu zit er weer drive in. Er zijn hier ook nieuwe verkavelingen gekomen en als een huis te koop komt, dat is het snel verkocht. Het moet zijn dat het hier goed leven is. Het is ook leuk dat we sinds vijf jaar opnieuw een basisschool hebben in ons dorp. En een kleine school heeft zo zijn voordelen, zeker in tijden van corona.”

Bio Klaas Carrette

Privé

Klaas Carrette (39) huist met echtgenote Lore Van Eenooghe, zoon Warre (8) en dochter Tiele (6) in de Kronkelbeekstraat in Schuiferskapelle.

Opleiding en loopbaan

Behaalde het graduaatsdiploma multimedia- en communicatietechnieken. Klaas werkt op de IT-helpdesk bij Unilin in Wielsbeke en heeft in bijberoep ook een eigen zaak: Carrette IT Services.

Vrije tijd

Zetelt in gemeente- en politieraad en is voorzitter van de Tieltse CD&V-afdeling. Hij is ook voorzitter van Bewonersplatform Schuiferskapelle en heeft de loopmicrobe te pakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier