Schuiferskapelle nam afscheid van volksfiguur Ronny Penninck (65): “Altijd leute met hem”

Van Ronny Penninck werd dinsdag 4 augustus afscheid genomen in de aula van funerarium Viaene-Vinckier.
Wouter Vander Stricht

Op woensdag 30 juli is Kapellenaar Ronny Penninck in Roeselare overleden, op dinsdag 4 augustus werd afscheid van hem genomen. Maar Ronny Pennick laat een grote leemte achter in zijn dorp. “Van de wielerclub tot het toneel: hij was overal bij betrokken”, klinkt het bij zijn vele vrienden.

Ronny Penninck was een echte volksfiguur in Schuiferskapelle Iedereen in zijn dorp kende de aimabele Kapellenaar, maar ook in Tielt was hij genoegzaam bekend. “Na zijn studie aan het VTI werkte hij een tijd in de bouw, maar kwam uiteindelijk bij de groendienst van de stad Tielt terecht. Hij bestuurde de veegmachine. Hij zorgde ervoor dat alles netjes was, maar maakte ook tijd voor een vriendelijk woord.”

Ronny Penninck, centraal achteraan, bij het bestuur van de Kapelse Wielerclub (KWK). Staand uiterst rechts zie je Walter Vergote.
Ronny Penninck, centraal achteraan, bij het bestuur van de Kapelse Wielerclub (KWK). Staand uiterst rechts zie je Walter Vergote.© gf

Ronny geboren op 22 februari 1955 woonde vrijwel zijn hele leven in de ouderlijke woning in de Biermanstraat in de Schuiferskapelle. Hij bleef ook vrijgezel. Zijn zus Betty (Alex De Rycke, dochter Syvlie en vriendin Tania Otten) woont in Zingem. Ronny had rond zich een hele vriendenkring. Niet verwonderlijk als je weet hoeveel hobby’s hij er op na hield. Een constante in die hobby’s is dat hij graag tussen het volk vertoefde. In navolging van zijn pa die nog gekoerst had, waagde hij zich ook aan het wielrennen. Maar na een niet onverdienstelijke poging, veranderde hij het geweer van schouder en werd hij al snel supporter en organisator. “Met enkele mensen richtten we 48 jaar geleden de Kapelse Wielerclub (KWK) op. Ronny was toen amper 17 jaar. Ik denk dat we het jongste bestuur van het land hadden”, zegt zijn vriend en collega-bestuurslid Walter Vergote.

Fervent duivenmelker

Ronny was er lang penningmeester, maar ontfermde er zich ook over de seingevers. Hij maakte ook deel uit van Wielertoeristenclub De Kampioenen met lokaal in café De Wachtzaal. In deze herberg kwam hij vaak samen met zijn vrienden, ook om partijtje te kaarten. Maar Ronny was ook vinkenliefhebber. Een tijdlang had hij ook een paard, maar hij was vooral een een fervent duivenmelker. “En hij had daarmee ook succes. Als Ronny aan iets begon, was dat om te slagen. Hij ging er altijd voor.

Triatleet Devlin Derudder vond in Ronny Penninck zijn grootste supporter:
Triatleet Devlin Derudder vond in Ronny Penninck zijn grootste supporter: “Hij had altijd wel een tactische tip voor mij klaar.”© gf

Sport interesseerde hem uitermate. Cercle Brugge was zijn favoriete voetbalteam, maar ook het wielrennen volgde hij op de voet. “Hij las het dagblad van A tot Z uit. Het maakte hem ook tot een goede quizzer. En een te duchten pronostieker. Iedereen wilde weten wie Ronny had aangeduid opzijn bierkaartje voor een belangrijke wedstrijd, hij zat er vaak recht op.”

Walter Vergote: “Hij kon vaak grappig uit de hoek komen en nam graag iemand beet”

Ronny was ook supporter nummer 1 van Devlin Derudder (22). Devlin is de zoon van een gewezen collega van Ronny bij de stad Tielt. “Ik ken Ronny al bijna mijn hele leven. Hij was er bij op mijn eerste en plechtige communie. En toen ik met triatlon startte, was hij meteen mijn grootste supporter”, zegt Devlin. “Hij trok naar alle wedstrijden mee en zorgde voor mij en mijn materiaal. Hij stond ook heel positief in het leven. Vertelde een mopje, maar gaf me ook tactische richtlijnen mee. Voor een wedstrijd was hij vaak zenuwachtiger dan ikzelf. En toen ik in Deinze de sprinttriatlon won, stonden de tranen in zijn ogen. Als ik straks een wedstrijd betwist, zal hij er op een of andere manier altijd bij blijven.”

Enorm veel vrienden

Ronny was ook een natuurliefhebber, maar vooral een levensgenieter. Walter Vergote: “Hij kon vaak grappig uit de hoek komen en je moet ook altijd op je hoede zijn dat hij je niet beet zou nemen. Maar iedereen aanvaardde dat van Ronny. Door zijn gevoel voor humor en de manier waarop hij het bracht, speelde hij ook mee in het toneel. Toen hij op scene kwam, verscheen bij iedereen in het publiek al de glimlach om de lippen.”

Met de Kapelse wielerclub werden ook vaak oude wielergloriën uitgenodigd. Je herkent hier ook Gilbert Desmet en Gilbert Desmet. Uiterst links staat Ronny.
Met de Kapelse wielerclub werden ook vaak oude wielergloriën uitgenodigd. Je herkent hier ook Gilbert Desmet en Gilbert Desmet. Uiterst links staat Ronny.© gf

“Hij had enorm veel vrienden. Toen hij begin dit jaar ziek werd, was het natuurlijk niet makkelijk tijdens de lockdown. Maar daarna kreeg hij heel veel bezoek. Hij was niet bang om te sterven”, gaat Walter Vergote verder. “Wat me nog het meest aangreep, was dat hij vertelde dat hij liever zelf heen ging, dan iemand met een gezin. Zo was Ronny, hij dacht altijd eerst aan een ander.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier