https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Schrik zit er in op het Hazegras: “Eens het donker wordt, verandert hier alles”

De bewoners van het Hazegras verwachten dat het nieuwe onderkomen van de meisjes van plezier meer rust in de buurt zal brengen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Afgelopen zondag werd een 30-jarige Fransman doodgestoken in de prostitutiebuurt van het Hazegras. Niet het eerste incident en volgens buurtbewoners ook niet de laatste. De schrik zit er in de buurt goed in. “Van de meisjes zelf hebben we geen last, maar van de ongure types die er op afkomen wel.”

De wijk Hazegras – al jaren het walhalla van de prostitutie in Oostende – werd zondagmorgen vroeg opgeschrikt door een hevige ruzie tussen drie Fransen. De mannen uit de streek rond Duinkerke waren afgezakt naar Oostende om er de rosse buurt te bezoeken. De Fransen kwamen niet samen naar Oostende, maar twee van hen liepen er wel een vriend tegen het lijf in de Vooruitgangstraat. Daarop ontstond een hevige discussie, maar waarover is voorlopig niet helemaal duidelijk.

Het ging er volgens buurtbewoner Franky luid aan toe. “Ik werd er rond 5.30 uur wakker van”, zegt de man. “Er werd heen en weer geschreeuwd in het Frans en toen werd het plots stil.”

Bij de discussie haalde een van de twee mannen die samen naar Oostende waren afgezakt, met een mes uit naar de man die het duo tegen het lijf was gelopen. Hij zeeg neer op straat en overleed een uur na aankomst in het ziekenhuis. De politie pakte twee Fransen op. De verklaringen van beiden lopen uiteen. Volgens de een ging het om een uit de hand gelopen ruzie om een sigaret, een andere gaf dan weer te kennen dat het een ruzie om racistische uitspraken was. Beiden blijven voorlopig verder aangehouden op verdenking van moord en verschijnen vrijdag voor de raadkamer.

Heropleving

Het Hazegras staat al jaren bekend als de prostitutiebuurt van Oostende, maar is ook bezig aan een heropleving dankzij de bouw van een reeks (luxe-)appartementen. Zelfs koning Albert II heeft er een appartement. Zeven jaar geleden werd in de buurt ook al een 19-jarige Fransman halfdood geschopt door een streekgenoot. Hij overleed drie dagen later in het ziekenhuis. De dader kreeg 18 jaar cel.

Pieter woont vlak om de hoek van waar de steekpartij zich afgelopen zondagmorgen afspeelde. “Van de meisjes zelf hebben wij doorgaans geen enkele last”, vertelt Pieter. “Maar wel van de ongure types die erop afkomen. Vaak slenteren die al roepend door de straten. Er is hier tijdens de nachtelijke uren enorm veel verkeer. Of ik mij veilig voel? Overdag wel, maar eens het donker wordt, verandert hier alles. Ik liet zelfs een alarm installeren omdat ik me niet veilig voel.”

Folklore van Hazegras

“Sinds de politie haar nieuwe commissariaat betrok, hier vlakbij, voel ik me wel al een pak veiliger”, vervolgt Pieter. “Maar blijkbaar is het geen garantie dat er geen incidenten meer voorvallen. Het zal volgens mij ook niet het laatste incident geweest zijn. Of ik de meisjes liever zie verhuizen? Eigenlijk wel. Pas dan zal de rust in de wijk terugkeren. Ik weet dat de meisjes hier eerder waren dan ikzelf, maar toch. Ik had niet verwacht dat hier zoveel overlast zou zijn.”

Buurtbewoner: “Ik krijg dikwijls telefoon dat een van de meisjes weer eens aangevallen werd”

Ook Luc woont vlakbij en doet geregeld boodschappen voor de meisjes van plezier. “Ze vertellen mij dikwijls dat ze zich niet veilig voelen”, vertelt hij. “Prostitutie is voor hen de enige manier om geld te verdienen. Nu en dan worden ze bestolen of ook wel eens geslagen. Ik krijg dikwijls ’s nachts telefoon om te vragen of ik snel wil afkomen als een van de meisjes weeral eens aangevallen werd. Volgens mij zal hun nieuwe onderkomen veel helpen. Daar zal alles veel beter beveiligd zijn, maar als je het mij vraagt, moeten die meisjes hier niet weg. Ze zijn een beetje de folklore van het Hazegras, hé. Niemand heeft ooit anders geweten.”

“Geïsoleerd incident”

Het lokaal informatiekruispunt (LIK) van de politie nam de tussenkomsten in de wijk Hazegras onder de loep. “De zogenaamde ‘controle op vraag’ – een klassieke identiteitscontrole om gegronde redenen of toezicht – vormt de hoofdmoot van het aantal interventies: 104 in 2019, 41 in coronajaar 2020 en tot dusver 13 in 2021”, duidt korpschef Philip Caestecker. “Onder de noemer ‘moeilijkheden met een persoon’, zoals een luide discussie op straat, moesten onze politiemensen 37 keer ter plaatse komen in 2019, 21 keer in 2020 en voorlopig tien keer in 2021. Op de derde plaats staan parkeerovertredingen: 20 in 2019, 15 in 2020 en vooralsnog tien dit jaar. Andere types tussenkomsten zijn op één hand te tellen.”

“Dus het is niet zo dat de wijk Hazegras en de straten rondom de bars meer of andere specifieke problemen hebben dan andere delen van de stad”, vervolgt de korpschef. “Dat was ooit wel anders, maar dan heb ik het echt wel over 15, 20 jaar terug. Klassieke vormen van overlast, zoals dronkenschap of andere baldadigheden, komen hier evenveel voor als in andere wijken. ‘t Hazegras onderging de voorbije jaren een transformatie met enkele nieuwbouwprojecten. Ook wij zitten met ons nieuwe hoofdkantoor in de wijk en hebben er dus een goed zicht op. Zonder uitspraken te doen over het recente voorval, denk ik dat we hier te maken hebben met een geïsoleerd incident. We wachten het gerechtelijk onderzoek in alle rust af.”

De namen van buurtbewoners in dit artikel zijn fictief.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.