Schrik van de kusthoreca slaat toe in Brugge

Tafelschuimster Nadine W. sloeg afgelopen weekend toe in het Brugs Pitahuis. © gf
Stefan Vankerkhoven

De ‘schrik van de kusthoreca’ heeft alweer twee keer toegeslagen in Brugge. Tafelschuimster Nadine W. at zonder te betalen in het Brugs Pitahuis en in het Strijdershuis. De politie nam haar mee voor verhoor, het parket wil haar eerstdaags via snelrecht laten veroordelen. “Die vrouw lacht met justitie”, zucht parketwoordvoerder Fien Maddens.

Nancy De Gersem, zaakvoerder van ‘t Brugs Pitahuis in de Philipstockstraat, kreeg zaterdag ongewenst bezoek van Nadine W. “Ik had meteen een raar voorgevoel, toen ik zag hoe die niet zo netjes geklede vrouw een plaatsje vlakbij de deur van mijn restaurant innam”, zegt de Brugse horeca-uitbatster. “Mijn eerste gedacht was: die vrouw zal willen weglopen zonder te betalen. Ze bestelde kaaskroketten en een kop koffie. Toen ze nadien nog een tweede koffie vroeg, rook in onraad. Ik vroeg haar om eerst de rekening te betalen van wat ze al gegeten en gedronken had.”

Deur gesloten

De vrouw begon daarop in haar zakken te zoeken en moest opbiechten dat ze geen cash geld noch een kredietkaart bij zich had. “Ze sprak met een Gents accent”, zegt Nancy. “Gelukkig is mijn man toen gearriveerd. We hebben de deur van ons restaurant afgesloten en de politie gebeld. Toen er een patrouille arriveerde, is die vrouw gewillig meegegaan. ‘t Was alsof het haar niet deerde. Achteraf vernamen we dat deze tafelschuimster enkele weken geleden al in een horecazaak in de Steenstraat en bij onze buren in de Cambrinus toegeslagen had. Ik heb een foto van haar genomen. Met dit artikel wil ik andere horecazaken waarschuwen voor de louche praktijken van die vrouw.”

“De politie zit met de handen in het haar, want ze mogen haar niet opsluiten”, weet de uitbaatster. “En een dag later moet de politie opnieuw ingrijpen omdat ze elders heeft toegeslagen. Gelukkig gaat het slechts om een kleine rekening bij mij, met name 21,90 euro. Maar het gaat om het principe en het feit dat die vrouw maar onverstoord blijft tafels afschuimen. Zo iemand zou moeten geïnterneerd worden. Het is de eerste keer in 17 jaar als horecabaas dat ik zoiets meemaak.”

Buikje vol

Eerder dit jaar moest Nadine W. zich voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden, omdat ze tussen september 2018 en midden januari 2019 in maar liefst 28 horecazaken aan de kust haar buikje vol at zonder te betalen. Haar culinaire voorkeur gaat uit naar lichte snacks en koffie met gebak. Doorgaans gaat het om kleine, onbetaalde rekeningen. De tafelschuimster kwam al in actie in Middelkerke, Bredene, Oostende en De Panne. In Wenduine liep ze tegen de lamp. Het parket dagvaardde de daderes in snelrecht, maar Nadine W. stuurde haar kat naar de rechtbank.

Nancy De Gersem.
Nancy De Gersem.© TVH

Op het moment dat ze zich voor de snelrechter moest verantwoorden en het parket 21 maanden celstraf voor die 28 feiten vorderde, was Nadine W. opnieuw strafbare feiten aan het plegen. Ze had in bistro Pergola in Wenduine een croque monsieur met frietjes, een coupe mokka en een cognac besteld. Toen ze de rekening moest betalen, was ze zogezegd haar portefeuille vergeten.

Snelrecht

Sindsdien heeft Nadine W. haar actieradius naar Brugge verlegd. Volgens Lien Depoorter, woordvoerder van de Brugse lokale politie, heeft deze tafelschuimster sinds begin dit jaar al 18 keer toegeslagen in de Breydelstad. Het voorbije weekend was ze niet alleen actief in ‘t Brugs Pitahuis, maar ook in ‘t Strijdershuis achter de Halletoren.

Politie en parket hebben inmiddels hun plan van aanpak gewijzigd, in de hoop op meer succes. “We proberen deze tafelschuimster te ontmoedigen door haar systematisch via de procedure van snelrecht voor de rechtbank te dagen”, zegt Fien Maddens, woordvoerster van het parket West-Vlaanderen. “Want ze lacht met justitie. Niet alleen daagde ze in het verleden niet op, de politie trof ook een gescheurde dagvaarding in haar broekzak. Omdat zij voor dit type misdrijf geen jaar cel riskeert, kunnen wij die vrouw niet voor de onderzoeksrechter leiden, met de vraag tot aanhouding. Bijgevolg moet de politie haar altijd na verhoor laten gaan. Hopelijk komt ze tot bezinning, na een snelle veroordeling…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier