Schrijvers krijgen eigen stek in Oostende

Sofie Vandamme opende in Oostende het letterenhuis De Letterie. © GLO
Gillian Lowyck

In de Euphrosina Beernaertstraat vind je sinds kort een ‘letterenhuis’. In De Letterie vinden auteurs de rust en kalmte die ze nodig hebben om te schrijven, maar er worden ook schrijfcursussen, literatuur- en filosofiedagen, leesgroepen… georganiseerd. Kortom, alles wat met het geschreven woord te maken heeft. Initiatiefneemster Sofie Vandamme is enthousiast. “Oostende is de perfecte plek voor een letterenhuis.”

De Letterie is een initiatief van Sofie Vandamme (50). Ze woonde onder meer in Amsterdam en Gent voor ze definitief neerstreek in Oostende. In Gent werkt ze vandaag nog altijd aan het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, red.).

Langetafel

“Gent is heel tof, maar ik had er het gevoel dat er heel veel concurrentie was”, opent Sofie. “Ik droomde al altijd van een kleinschalig letterenhuis en Oostende bleek daar de perfecte plaats voor te zijn. Oostende is de laatste jaren qua cultuuraanbod heel aantrekkelijk geworden. Er zijn uiteraard heel wat grote spelers zoals De Grote Post en Theater aan Zee, maar er zijn hier ook veel kleinere initiatieven. Denk maar aan fotografiehuis Exposure Value of Bildnis. Ik vind dat echt een meerwaarde.”

Ik zou graag zien dat meer Oostendenaars de weg naar ons vinden

Sofie vond na een lange zoektocht het perfecte huis in de Euphrosina Beernaertstraat. Na renovatiewerken was de Letterie geboren. “Belangrijk voor mij was dat er een gezellige ruimte was waar tien, twaalf mensen samen konden zitten. Ook een plek waar er een lange tafel zou kunnen staan, was nodig. Want hier draait het om interactie en ontmoeting.”

In de Letterie kunnen literaire organisaties en schrijvers terecht om er zelfs tijdelijk te resideren. Ze kunnen het letterenhuis voor een maand, of korter, afhuren en werken aan hun boek, roman, scenario… “Zo logeren er hier momenteel vier vrouwen die samen een verhaal schrijven”, gaat Sofie verder. “Telkens we een schrijver in residentie hebben gehad, organiseren we op het einde een ‘zilte zondag’. Hierbij presenteert de auteur zijn of haar werk en zorgen we dat er een jury feedback geeft. Dat wordt echt geapprecieerd.”

Schrijfbootcamp

De Letterie is dus veel méér dan een schrijversresidentie. “Klopt, we organiseren ook zelf schrijverscursussen. Zo is er binnenkort een schrijfbootcamp, een intensieve vijfdaagse met persoonlijke begeleiding voor jonge schrijvers. Volgende maand beginnen we met het Proustsalon, waarbij we met een kleine groep Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust zullen lezen. Uiteraard met madeleines en thee”, lacht Sofie. “Dat organiseren we in samenwerking met KAAP. Maar we maken ook tijd en ruimte voor denkdagen over kanker, rouw en verlies… Ik merk wel dat het voornamelijk mensen uit het binnenland zijn die de weg vinden naar de Letterie. Ik zou graag nog meer Oostendenaars verwelkomen.”

Sofie heeft nog heel wat plannen voor De Letterie: “Ik droom van tentoonstellingen rond literatuur, grafisch design, illustratoren… We plannen nog heel wat lezingen en wandelingen. Als ik De Letterie in drie woorden zou moeten samenvatten, dan is dat: verdieping, interactie en reflectie. Samenwerking is voor mij heel belangrijk. Daarom dat ik ook graag de hand reik naar Oostendse culturele partners. Er zijn hier nog heel wat mogelijkheden”, besluit Sofie.

Er zijn nog twee plaatsen vrij voor ‘Kintsungi met woorden’, een dag filosofie, literatuur en poëzie over rouw en verlies op 15 of 16 november. Société Marcel, een actuele kijk op Marcel Proust met Claude Blondeel vindt plaats in KAAP op 21 december om 20 uur. Inschrijven en het najaarsprogramma raadplegen kan via de Facebookpagina van De Letterie of via deletterie@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier