Schrijver van mysterieuze boodschap in fles is gevonden in Lichtervelde

Het verhaal van de mysterieuze boodschap die Radosław Grzanka en Sebastian Chyb, twee Poolse collega’s, onlangs in het kanaal in Ingelmunster terugvonden, krijgt een leuk vervolg. De briefschrijver van toen is gevonden: Lieven Dewaele uit Lauwe blijkt nu Lieven Dewaele uit Lichtervelde, zaakvoerder van Bellis’Immo te zijn. “Ik had nooit gedacht dat dat ooit nog boven water zou komen”, lacht hij.

Radosław Grzanka en Sebastian Chyb bij de vindplaats van de fles langs het kanaal in Ingelmunster.© MI
Radosław Grzanka en Sebastian Chyb bij de vindplaats van de fles langs het kanaal in Ingelmunster.© MI

Het verhaal van de Poolse vrienden en collega’s Radosław Grzanka en Sebastian Chyb lijkt het begin van een spannende film. De twee vonden bij het eendjes voederen een fles met een boodschap in. “Een Engels tekstje met vrij vertaald Mijn vriendin en ik hebben zaken uitgeklaard. Stuur dit briefje terug aub. Getekend door ene Lieven en Annick Dewaele uit de Dronckaertstraat in Lauwe”, vertellen de vrienden. “De datum? Ergens in 1988.”

De boodschap ging als een lopend vuurtje door Ingelmunster en omstreken en ook Krista Roelens van dagbladhandel Clip schaarde zich achter de zoektocht. In eerste instantie zonder veel succes. Tot dinsdag!

“Ik herinner me die bewuste middag, 33 jaar geleden, heel vaag”

Lieven Dewaele uit Lauwe blijkt niet langer in Lauwe te wonen, zoals de twee vrienden al hadden uitgedokterd. Lieven Dewaele blijkt Lieven Dewaele uit Lichtervelde te zijn. Hij lacht als we hem dinsdagmiddag aan de telefoon krijgen. “Ik ben de fameuze Lieven Dewaele, ja”, zegt hij. “En Annick was toen een vriendinnetje van me. Ik heb heel vage herinneringen aan die dag. Ik denk dat we wat aan het lachen waren en toen voor de leute die boodschap in een fles in de Leie gooiden. Natuurlijk had ik nooit gedacht dat dat ooit nog boven water zou komen. Het is echt gek vandaag. Alle sms’jes, telefoontjes, berichtjes gaan over die message in a bottle .”

Lieven was toen 23 jaar, vandaag is hij 56 en is hij zaakvoerder van een immokantoor en vakantiewoning in Lichtervelde. “Ik heb nog geen rechtstreeks contact gehad met de mensen die het briefje vonden, maar ik heb hen via een journalist wel uitgenodigd bij me thuis, hier in Lichtervelde. Zij willen heel graag het briefje overhandigen, ik wil hen graag bedanken met een kleine attentie. Het is leuk dat zoiets kleins zo’n mooi verhaal tot stand brengt.”

Lees ook: Vinder en verzender van 33 jaar oude fles met boodschap vinden elkaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.