Schrijnwerker lanceert handgemaakte skateboards

Charlie Dehaene met enkele van zijn ‘Planke’ skateboards.© Davy Coghe
Charlie Dehaene met enkele van zijn ‘Planke’ skateboards.© Davy Coghe
Redactie KW

Charlie Dehaene (42) verzorgt vooral binnenschrijnwerk, maar maakt nu een creatief zijsprongetje. Onder de merknaam ‘Planke’ brengt de getogen Bruggeling, die sinds enkele jaren bij zijn atelier in Aartrijke woont, ook handgemaakte skateboards op de markt.

Bruggeling Charlie Dehaene heeft iets met planken. In zijn tiener- en vroege twintigerjaren maakte hij de Brugse straten en pleinen onveilig op zijn skateboard. Later trok hij zoveel mogelijk de bergen in om er zich uit te leven op z’n snowboard. “Daar deed ik enkele jaren na elkaar ‘het winterseizoen’, waarbij ik vijf maanden woonde en werkte in de wintersportgebieden”, vertelt Charlie.

“In de zomer moest ik natuurlijk ook werken en zo was ik drie jaar aan de slag in de Skateshop 911 in Brugge, nabij de Eiermarkt. Eerder deed ik al herstellingen van hun boards en ik hield er dan ook de winkel open. In 2005, toen ik zelfstandig begon als schrijnwerker, was het inderdaad opnieuw met houten planken te doen… Het vele werk in combinatie met het gezinsleven – ik heb drie kinderen – zorgde er dan wel voor dat er van dat skaten en snowboarden niet veel meer in huis kwam. Toch heeft het me nooit helemaal losgelaten.”

Zeven fijne lagen

Zo maken we een sprongetje naar de voorbije zomer. Charlie dacht er al enkele jaren over na om zelf skateboards te gaan produceren en eindelijk maakte hij er echt werk van. “De aanleiding hiervoor ligt dus zeker in mijn kinder- en jeugdjaren”, gaat Charlie verder.

“En ik had ook gewoon zin om nog eens écht met mijn handen creatief bezig te zijn. In de zomer had ik dus mijn eerste testplanken klaar en die liet ik uitproberen door enkele skaters. Mijn skateboards zijn opgebouwd uit zeven fijne lagen hard esdoornhout. Harde esdoorn is sterk en toch enigszins buigbaar, dus de ideale houtsoort. Die lagen worden op elkaar gelijmd en dan geperst via een machine en een ‘mal’ die ik zelf heb ontwikkeld zodat ze de specifieke buigingen krijgen. Het vervolgens uitsnijden in de juiste vorm gebeurt volledig handmatig. Het hout dat ik nodig heb, harde esdoorn, is in onze contreien echter niet of nauwelijks te verkrijgen. Wel in Noord-Amerika, dus heb ik een paar palletten laten verschepen naar de haven van Antwerpen.”

In december kon Charlie dan de verkoop opstarten. Hij zorgt ook zelf voor het handmatig zeefdrukken voor een mooie afbeelding op de planken. “Ik ben ook begonnen met houten inlegwerk wat een nog meer unieke, persoonlijke toets geef aan de skateboards”, stelt Charlie. “Ik verkoop mijn boards aan 65 euro. Dit is een scherpe prijs voor een mooi, degelijk en handgemaakt product, zeker als je dat vergelijkt met de massaproductie van skateboards uit China of Mexico.”

Meer info: www.planke.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier