Schotse doedelzakklanken op Wervikse Leiebrug voor herdenking einde WO II

Piper Frank Dubois luisterde de korte herdenkingsplechtigheid op. Burgemeester Youro Casier legde een bloemenkrans aan de herdenkingsplaat neer. © LVW
Redactie KW

In de grensstad verliep de 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog op een originele manier. Op de grensbrug, die Wervik met haar deelgemeente Wervicq-Sud verbindt, luisterde piper Frank Dubois klokslag om 15 uur de plechtigheid met zijn Schotse Bagpipes muzikaal op.

Door de coronacrisis was het enkel burgemeester Youro Casier die een bloemenkrans neerlegde bij de gedenkplaat van de gesneuvelden van beide gemeenten Wervik en Wervicq-Sud. Een symbolische plaats want deze gedenkplaat is er ter nagedachtenis van de weerstanders van beide gemeenten. Die lieten hun leven tijdens de gevechten in de omgeving van de grensbrug voor de bevrijding van Wervik en haar Franse zustergemeente.

Frank Dubois (50) is met zijn doedelzak een vertrouwd figuur in Wervik. Reeds 15 jaar lang bespeelt hij de Schotse Bagpipes. Je kan hem vaak aan het werk zien en horen in de omgeving van het recreatie-eiland De Balokken. “Ik ben trots om deze historische dag op deze manier te herdenken”, benadrukt Frank Dubois.

Vijftigste optreden

“Het is een hele eer voor mij om te mogen spelen en het maakt het speciaal omdat ook elders in de wereld meer dan duizend pipers vandaag de herdenkingsnummers zullen spelen. Intussen ben ik aan mijn vijftigste optreden voor de stad toe. Op de Leiebrug bracht ik de tune When the Battle’s O’ e’r. Dit is een traditioneel nummer dat gespeeld werd bij het eind van het gevecht. Het tweede nummer VE 75 Years werd speciaal geschreven voor deze herdenking.”

Beroepshalve is Frank werkzaam als leraar houtbewerking in Onze Jeugd in Roeselare. Halftijds is hij dan begeleider op het internaat Heilige Kindsheid in Ardooie. Frank is gehuwd met Angelique Gheerardyn. Het koppel heeft twee kinderen, Frauke en Lennerd. “Ik leerde doedelzakspelen aan ex-stadsgenoot Henk Vandaele en sloot me aan bij de Fleming Pipeband uit Gent”, vertelt Frank.

“Daarna werd ik lid van Passchendaele 1917 uit Zonnebeke. Met die bands nam ik deel aan competities in zowel het Verenigd Koninkrijk als op het vasteland. In 2011 behaalde ik met Passchendaele 1917 een eerste plaats op het Belgisch kampioenschap in Alden Biesen.”

Field Marshal Haig’s Own Pipes & Drums

In 2013 startte de Wervikse piper met enkele vrienden de Field Marshal Haig’s Own Pipes & Drums in Roeselare. Frank nam er de functie van Pipe-Major op zich. “De Pipeband is een herdenkingsband”, legt Frank Dubois uit. “We spelen in zowel Schotse WO I-uniformen als de Day Dress. Met deze band speelde ik in Schotland en traden we op met The Chieftains op Labadoux 2018.” Frank speelt niet alleen doedelzak tijdens militaire plechtigheden, ook is hij van de partij tijdens taptoes, huwelijken en uitvaarten. Intussen heeft Frank Dubois bijna 700 optredens op de teller staan.

Naast de Bagpipes bespeelt Frank ook de Ierse Uilleann Pipes. Frank heeft veel interesse in het oorlogsverleden en de Holocaust. “Vorig jaar bezocht ik Auschwitz. Dit liet een diepe indruk op mij na”, besluit de Wervikse piper. (LVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier