Schotse clans eren gesneuvelden aan de Menenpoort

© (Foto GF)
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Voor het eerste sinds lang was er in Ieper opnieuw een optocht in het kader van een WO I-herdenking. Afgelopen weekend werden tijdens de Schotse Clan Days de clanleden herdacht die hun leven lieten in de oorlog.

“De ceremonie is om alle clanleden van over heel de wereld te herdenken, die stierven voor onze vrijheid”, aldus Tom Hay van de Clan Hay. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er nogal wat clansleden gesneuveld. We zijn blij dat we deze plechtigheid opnieuw kunnen organiseren.”

Er zakten afgelopen zaterdag vertegenwoordigers van een zestal clans en een barony, vertegenwoordigd door Michel Pilette, baron van Kinnear, naar Ieper af. De optocht hield halt aan de Menenpoort, waar een ceremonie plaatsvond. Naast doedelzakmuziek brachten 2 klaroeners de Last Post. Onder de toeschouwers een opvallende gast: de 99-jarige Georges Sutherland, die in vorig jaar nog tot ereburger van Poperinge werd uitgeroepen.

“In de namiddag houden we eerbetoon aan de Clan Sutherland bij het graf van twee clanleden op Artillery Wood Cemetery bij Boezinge. De twee stierven door granaatinslag toen ze gewonden aan het evacueren waren”, zei gids Simon Louagie. De clanleden zijn niet enkel afkomstig uit Schotland, er zijn er ook die in België en Frankrijk wonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier