Schoorsteen brokkelt verder af, maar gemeente weet van niets

De schoorsteen heeft zijn beste tijd gehad. (foto ZB)
Redactie KW

Al meer dan een jaar brokkelt de schoorsteen van het vroegere gemeentehuis van Beselare af. Vallende brokstukken zijn een gevaar voor voetgangers en geparkeerde auto’s.

Sinterklaas en zijn zwarte pieten zullen het niet gemakkelijk hebben en zelfs gevaar lopen, wanneer ze begin december de daken van Beselare aandoen. Een van de schoorstenen op het vroegere gemeentehuis brokkelt al meer dan een jaar af en er wordt volgens getuigen niets aan gedaan. “In november 2018 zonden we een eerste mail naar de gemeente met de melding dat de schoorsteen instabiel was en er vallende brokstukken waren“, zegt Carline Vanherreweghe, uitbaatster van het aanpalend café De Elfpenner. “Bij de minste wind waren er ongemakken en gelukkig ruimden de buren alles op. We kregen als antwoord dat alles in orde zou komen en dat er zelfs een hoogtewerker aan te pas zou komen om de schoorsteen te herstellen.”

Meldingsplicht

“Jammer genoeg kwam daar nog niets van in huis. Daarom dat we in juli nog een nieuwe mail stuurden. Er was immers de Heksenstoet en vallende stenen konden een gevaar betekenen voor de mensen die op het marktplein zaten. Groot was onze verbazing toen we een antwoord kregen met de melding dat de schoorsteen verwijderd was en hopelijk het gevaar geweken. Er is echter helemaal niets verwijderd. Iedereen kan het zien en ook het gevaar is nog altijd even groot of misschien zelfs groter geworden. Naast mails werd er ook door verschillende mensen gebeld, maar niets veranderde, ondanks alle beloftes. De brokstukken blijven af en toe vallen. Wat als er eens voetgangers of voorbijkomende kinderen gekwetst geraken en geparkeerde auto’s op het marktplein beschadigd? Wat kunnen we nog meer doen? Ik denk dat wij onze meldingsplicht gedaan hebben. We kunnen immers toch zelf de schoorsteen niet herstellen of verwijderen. Het is gemeentelijk patrimonium.”

In een reactie zegt schepen Koen Meersseman (#Team8980) geen weet te hebben van huidige problemen. “Alles werd destijds gemeld aan de technische dienst. Ik kreeg ook de melding dat ter gelegenheid van de Heksenstoet alle losliggende stenen werden verwijderd en dus alles veilig was. Ik heb geen weet dat er zich nu nog problemen voordoen. Als dat wel zo is, zullen er zeker maatregelen volgen.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier