Schoonheidsinstituut Maison Rose in historisch pand: huis met rijke geschiedenis

Een historisch pand in de Liebaardstraat op de grens van Desselgem en Beveren-Leie heeft het afgelopen jaar nieuw leven gekregen. Eind 2017 kochten Liselotte Algoet en Claude Vanbiervliet de bekende vlasserswoning van de Desselgemse familie Himpe, om er hun schoonheidsinstituut Maison Rose in onder te brengen.

Liselotte Algoet en Claude Vanbiervliet hebben aan Marie-Claire Himpe beloofd om het pand in ere te houden.© PNW
Liselotte Algoet en Claude Vanbiervliet hebben aan Marie-Claire Himpe beloofd om het pand in ere te houden.© PNW

De vlassers- en kleermakersfamilie Himpe is een naam als een klok in Beveren-Leie en Desselgem. Minstens even bekend is de geklasseerde woning in de Liebaardstraat. Het gaat om een vlasserswoning met een botehuis, dat later omgebouwd werd tot een winkelruimte. Het huis werd in 1930 gebouwd, in opdracht van vlashandelaar Robert Himpe. Hij was de vader van Marie-Claire Himpe (88), die er tot eind 2017 woonde met haar zus Marie-Thérèse. De zussen hadden er hun hele leven lang een stoffenwinkel, die hun moeder na kort de Tweede Wereldoorlog uit de grond gestampt had.

“Ik hield me bezig met de stoffen en het ontwerpen van kleren, terwijl mijn zus de winkel voor haar rekening nam en een handje toestak bij het schetsen”, vertelt Marie-Claire, die naast Marie-Thérèse nog zes broers en zussen had. “In de living hadden we een paskamer, waar heel wat mensen uit de buurt ooit wel eens gestaan hebben. We maakten ook trouwkledij, weet je. Onlangs ging ik nog op bezoek bij mijn zus in het woonzorgcentrum en één van de zorgkundigen vertelde me dat ik haar trouwjurk had gemaakt. Het is altijd fijn om zo’n dingen te horen.”

Heel wat mensen uit de regio hebben bij ons in de paskamer gestaan – Marie-Claire Himpe

Op de leeftijd van 82 jaar ging Marie-Claire met welverdiend pensioen. Omdat de familiewoning nogal groot werd voor Marie-Claire alleen rijpte het plan om het pand te verkopen. Zo komen Claude Vanbiervliet (43) en Liselotte Algoet (37) in beeld. “Wij passeerden hier en zagen een klein bordje met daarop ‘te koop’ hangen. Dat intrigeerde ons en we belden aan om een afspraak te maken. Marie-Claire deed open en we kregen meteen een rondleiding”, zegt Claude. “Het werd ons meteen duidelijk dat de zussen erg bezorgd waren over de toekomstige kopers, want ze wilden hun huis met de rijke familiegeschiedenis niet zomaar zien verdwijnen.”

Renovatie

Omdat Claude en Liselotte plechtig beloofden om het pand in ere te houden, kreeg ze de zegen om het huis van de zussen te kopen. Ze namen de tijd om de woning op bepaalde plaatsen te renoveren én brachten er hun schoonheidsinstituut Maison Rose in onder. “Ik ben al 15 jaar actief als schoonheidsspecialiste met focus op gelnagels, hairstyling en visagie”, vertelt Liselotte. “Tijdens de werken aan het huis hebben we lang geschipperd tussen Beveren-Leie en onze zaak in Waregem. Pas vorig jaar hebben we onze zaak definitief naar hier overgebracht. Toen we het gevoel hadden dat alles in orde was, kwam de coronacrisis. De officiële openingsreceptie is dus helaas nog niet voor meteen.”

Liselotte en Claude hopen dat de contactberoepen snel weer aan de slag mogen. In de tussentijd behelpen ze zich met hun webshop: je kan bij Maison Rose bijvoorbeeld terecht voor kerstcadeautjes.

Info: www.maisonrose.be

.

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.