Schooltje Damme vindt één extra kleuter en is gered

Het gemeentelijke basisschooltje in Damme centrum, De Ooievaar, is gered. De ene extra kleuter die nodig was om ook volgend jaar nog onderwijs te mogen inrichten, werd gevonden. In kleuterschool De Lisblomme in Zwankendamme is er nog altijd geen zicht op twee extra kleuters en de sluiting is nabij…

De ene extra kleuter die nodig was om ook volgend jaar nog onderwijs te mogen inrichten, werd gevonden. © Davy Coghe

Er klinkt een luide zucht van opluchting in Damme. En dan vooral in en rond de gemeentelijke basisschool De Ooievaar, gelegen in de schaduw van het Damse stadhuis. De ene extra kleuter die nodig was om ook volgend jaar nog onderwijs te mogen inrichten, werd gevonden.

“Norm gehaald”

“We wisten dat een paar ouders geïnteresseerd waren in het project van De Ooievaar, dat gebaseerd is op kleinschaligheid, veel persoonlijke aandacht en zorg en een werking dicht bij de natuur”, zegt schepen voor Onderwijs Bart Desutter (CD&V+). “Gisteren werd dan ook effectief de broodnodige tiende kleuter ingeschreven. Over het totaal van de school halen we met zo’n 30 leerlingen wel genoeg inschrijvingen, maar daarvan moesten er minimum 10 kleuters zijn. Die halen we nu dus en zo zullen we bij de telling op de eerste schooldag van februari de norm die door het Departement Onderwijs werd behaald ook halen. En er is zeker ook perspectief naar de toekomst want we verwachten dat er in september, bij het nieuwe schooljaar dus, minstens vier nieuwe kleuters zullen starten.”

De gemeentelijke basisschool in Damme werd de voorbije jaren al vaker met sluiting bedreigd door een te laag leerlingenaantal. En kleuterschool De Lisblomme in Zwankendamme bij Zeebrugge is in hetzelfde bedje ziek. Beide schooltjes maakten al gebruik van een ‘genadejaar’ toen bij de telling vorig jaar in februari bleek dat ze niet over voldoende leerlingen beschikten om van het departement onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap nog verder onderwijs te mogen inrichten maar ze werden toen gered door toenmalig onderwijsminister Hilde Crevits.

Geen zicht op extra kleuters in De Lisblomme

Een resem kleine, bedreigde schooltjes kreeg een extra genadejaar toegekend en kon zo verder werken. In kleuterschooltje De Lisblomme in Zwankendamme ziet het momenteel een pak minder goed uit dan in Damme. De school telt nu 10 kleuters maar de vereiste norm ligt op 12 kleuters. “Ik moet eerlijk zijn, we hebben op vandaag nog altijd geen zicht op waarvan die bijkomende kleuters zouden moeten komen. Het ziet er niet goed uit voor onze kleuterschool”, zegt directrice Inge Dermul, die ook verantwoordelijk is voor de vrije kleuter- en basisschool iets verderop in Lissewege. “We zijn realistisch en beseffen dat de kans bestaat dat we bezig zijn aan het laatste schooljaar hier in Zwankendamme.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.