Schooldirecteur Ann Stael houdt niet van wie uit zijn nek kletst

Ann Stael met een risottopan in haar keuken: “Ik kook graag. Gerechten uit mijn favoriete land Italië staan geregeld op het menu.”©Johan Sabbe
Ann Stael met een risottopan in haar keuken: “Ik kook graag. Gerechten uit mijn favoriete land Italië staan geregeld op het menu.”©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Wie uit zijn nek kletst, ligt bij Ann Stael, algemeen directeur van de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert, niet in de bovenste lade. “Ik verkies meningen die op feiten gebaseerd zijn”, zegt ze in onze reeks Interne Keuken. “Ik kan niet tegen personen die snel met een oordeel of opinie klaarstaan zonder zich vooraf te informeren.”

“Begrijp me niet verkeerd: mensen mogen uiteraard afwijkende meningen hebben, graag zelfs. Maar wel pas als ze écht weten waarover ze het hebben. Ook inzake het onderwijs staan er helaas te veel stuurlui aan wal. Gelukkig is het imago van de scholen er de laatste maanden zeker niet op achteruitgegaan. In moeilijke tijden hebben we met z’n allen, leerkrachten en omkadering, stevig doorgewerkt. Plus: de coronamaatregelen op de werkvloer worden gemiddeld goed opgevolgd. Ik maak me wél zorgen over de vele inspanningen die de huidige situatie van iedereen in de onderwijswereld vergt. Hopelijk kunnen allen de komende zomer voldoende recupereren en krijgen we vanaf september een zo normaal mogelijk schooljaar.”

Zelden letterlijk wakker liggen van problemen

“Ik ben vrij positief ingesteld en optimistisch, weliswaar met een zekere nuchterheid. Ik vermoed dat sommigen me eerder als koel zullen kwalificeren. Nochtans kan ik zwaar geraakt worden door een aantal zaken. Menselijke problemen blijven me na het werk bezighouden. Ik voel me constant, ook in mijn vrije tijd, directeur en dus verantwoordelijk voor wat er gaande is. Bijgevolg ben ik niet altijd even lief voor mezelf. Ik kan mijn beroepsbezigheden niet zomaar van me afschuiven. Toch slaag ik er af en toe écht in om me te ontspannen: met een boek, op reis en vooral tijdens fijne avonden met vrienden, lekker eten en een goed glas wijn. Dat mag op restaurant zijn, dichtbij of veraf, maar net zo goed thuis.”

“Als je in mijn directe omgeving peilt, zullen de meesten me als een controlefreak bestempelen. Toegegeven, ik heb graag enige controle over de dingen en gebeurtenissen. Ik ben vrij strak georganiseerd, ook in mijn privéleven. Ik wil veel uit de dagen halen en dan moet je je tijd goed weten in te delen. Ik heb het geluk een uitstekende slaper te zijn en dus lig ik zelden letterlijk wakker. Al droom ik weleens over school en de onvermijdelijke bekommernissen die ermee gepaard gaan.”

Zich zorgen maken over de democratie

“Ik ben oprecht bezorgd over een aantal maatschappelijke problemen en onze democratie tout court. Dan heb ik het over de polarisering die almaar toeneemt, de onvermijdelijke economische crisis die er zit aan te komen en zeker ook de huidige noodwetgeving. Ik hoorde in het verleden al dat de grondwet geen vodje papier is en dat klopt helemaal. We moeten als democraten bijzonder alert blijven opdat de basisbeginselen van ons bestel niet met voeten getreden worden.”

“Ik volg de actualiteit vooral door erover te lezen, want het journaal duurt me te lang. Ook Twitter is voor mij een informatiebron. Via dat kanaal leer ik standpunten kennen waarover ik anders niet zo snel informatie zou krijgen.”

Proberen 52 boeken per jaar te lezen

“Ik lees bijzonder graag. Wie leest, leeft niet één, maar duizend levens. Boeken lezen, helpt me om me in te leven in personages en levenswijsheid op te doen. Ik heb tijdens het lezen soms echt het gevoel dat ik in een ander bestaan kan wegdromen. Een goede roman boeit me mateloos, maar ook heel wat non-fictie passeert de revue, nogal eens met historische inslag. Het is mijn doel om 52 boeken per jaar te lezen, gemiddeld één per week dus. Dat lukt, omdat in de vakanties het tempo hoger ligt. Hoe ik dat kan? Ik kijk zo goed als geen televisie en lees vrij snel. Bovendien kun je zowat overal lezen: in de auto als je niet zelf aan het stuur zit, bij de kapper of thuis. Altijd is er wel een geschikte plaats te vinden.”

“We moeten als democraten bijzonder alert blijven over zaken zoals de huidige noodwetgeving”

“Ik snap het woord leeshonger maar al te goed. Na enkele dagen van niet lezen voel ik me alsof ik iets te kort heb. Lezen is voor mij trouwens een goede stressmeter. Als ik vrije tijd heb en toch niet echt kan lezen, is dat omdat ik onvoldoende rust kan vinden. Zo merkte ik dat ik in het voorbije jaar met minder sociale contacten toch niet mee r kon lezen.”

“Als mijn agenda het toelaat, vallen podiumkunsten en film eveneens bij mij in de smaak. Als gevolg van corona kan dat nu niet en ik begin die culturele voldoening serieus te missen. Gelukkig kon ik enkele zaken op afstand volgen, zoals online lessenreeksen over Italiaanse kunst. Van zodra we weer op reis kunnen, heb ik meteen heel wat om naar uit te kijken. Ik heb al een lijstje klaar met wat ik in mijn favoriete land Italië graag wil bezoeken.”

Italia betekent voor mij heel veel: afwisselende landschappen, heerlijke gastronomie en een fantastische cultuur en geschiedenis. De gastvrijheid en de authenticiteit van de mensen trekken me ook aan. Bovendien deel ik deze passie met mijn man en dat maakt het dubbel zo leuk. In 1991 ging ik de eerste keer naar Italië als begeleider van de leerlingenreis van onze school en het werd liefde op het eerste gezicht.”

Minder nadruk op zoet in de keuken

“Ik kan heel behoorlijk koken en me daar helemaal in uitleven: recepten uitzoeken en uitproberen en die dan delen met vrienden. Je gelooft het nooit, maar ik heb enkele strekkende meters kookboeken. Bovendien heb ik thuis een aangenaam restaurantpubliek: ze eten graag en lusten zowat alles.”

“Mijn kookstijl is wat verschoven in de loop van de jaren. Minder nadruk op zoet en meer op lichte gerechten. Ik probeer maximaal met seizoensproducten te koken. Straks start ik weer met een aantal bereidingen met asperges. Ook vegetarische gerechten en uiteraard Italiaanse lekkernijen staan geregeld op het menu.”

“Tijdens de week eten we doorgaans in De Brug, het schoolrestaurant van onze scholengroep. Maar in het weekend wordt er bij ons thuis flink gekookt. Soms zijn we allemaal, mijn man en onze twee zonen, in de weer met de voorbereidingen. Om het helemaal af te maken, hoort daar een goed glas Italiaanse wijn bij. Ook dat is een verhaal waarin je je almaar meer kunt verdiepen.”

Privé

53 jaar, Makeveldstraat, getrouwd met Koen Soenens (52), twee volwassen zonen Pieterjan (25) en Pauwel (23).

Loopbaan

Historica van opleiding, al 20 jaar schooldirecteur in Torhout, sinds september 2004 algemeen directeur van de Scholengroep Sint-Rembert.

Vrije tijd

Lezen, koken, reizen en alles wat met Italië te maken heeft: Italiaans studeren, cursussen over Italiaanse kunst volgen, films bekijken, enzovoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier