School en Dorpshuis in Gijverinkhove te koop

Nu er geen onderwijs meer wordt gegeven, wil Decanale Werken het voormalig schoolgebouw verkopen. (foto AB)
Redactie KW

Nu er vanaf 1 september geen onderwijs meer wordt gegeven, komt het schoolgebouw op Weegschede definitief leeg te staan. Eigenaar Decanale Werken wil het van de hand doen. Enig ‘probleem’ : in het gebouw is ook de gemeenschapszaal van Gijverinkhove gevestigd.

Het schoolgebouw op de Weegschede was tot 30 juni een wijkafdeling van de vrije basisschool Alveringem. Eigenaar Decanale Werken stelde het gebouw tegen een kleine huurprijs ter beschikking van het onderwijs. De laatste jaren werd er nog beperkt kleuteronderwijs gegeven, maar feit is dat de school al jaren op sterven na dood was. Nu er officieel geen onderwijs meer is, wil Decanale Werken het gebouw verkopen. De vzw die het Dorpshuis beheert en openhoudt, kreeg recent een telefoontje met dat nieuws.

“Nu er geen school meer is, willen we ons eigendom van de hand doen”, bevestigt deken Wilfried Jonckheere van Decanale Werken. “Omdat het Dorpshuis ook in ons gebouw is ondergebracht, willen we die organisatie de eerste kans geven om te kopen.” Volgens onze informatie heeft Decanale Werken dé hamvraag – haar vraagprijs -nog niet overgemaakt aan de vzw. Dat zou rond deze tijd toch gebeuren.

Het Dorpshuis bestaat dit jaar 30 jaar en is gelegen op de bovenverdieping van het voormalig schoolgebouw. Beneden liggen immers de twee klassen die de vrije basisschool tot 30 juni in gebruik had. Het was in november 1989 dat Gijverinkhovenaar Maurice Dewilde aan pastoor Petillion vroeg of plaatselijke verenigingen de bovenverdieping van het schoolhuis zouden mogen gebruiken. Antoon Petillion stemde in, op voorwaarde dat men de gebruikte lokalen ook zou onderhouden. Een comité werd opgericht en met de opbrengst van drankverkoop werd de ruimte gaandeweg opgeknapt en mankementen aangepakt.

Het Dorpshuis

Het Dorpshuis is de enige gemeenschapszaal waar verenigingen terechtkunnen voor pakweg hun kaarting of souper. Op zondagvoormiddag houdt men er café. Dat de zaal enkel via trappen bereikbaar is, is voor minder mobiele mensen een nadeel. En op gewone zondagen komt er naar verluidt niet zo heel veel volk meer langs om een pint te drinken. Niettemin is het ondenkbaar dat Gijverinkhove geen eigen gemeenschapszaal meer zou hebben.

Die gemeente lijkt in elk geval bereidwillig om financieel bij te springen. “De vzw kan een aankoop niet trekken”, reageert burgemeester Gerard Liefooghe. “Met wat ‘drinkgeld’ kan je een zaal leefbaar houden, meer niet. Vergeet niet dat de vzw altijd zelf de meest noodzakelijke ingrepen aan het gebouw heeft gedaan. Feit is immers dat de eigenaar er al die jaren geen cent heeft ingestopt. Ik herinner mij een lekkend dak met neervallende plafondtegels. Om kosten te sparen, heeft de brandweer dat onder het mom van een oefening opgelost.”

“De gemeente is bereid bij te springen. De vraagprijs moet wel in verhouding zijn met de kwaliteit van het gebouw. Anders kunnen we beter naar een alternatief zoeken. Huren bijvoorbeeld, zou kostprijsmatig interessant zijn. In andere omstandigheden was een zijvleugel van de kerk tot gemeenschapsruimte inrichten, ook een mogelijkheid. Maar omdat de kerk geklasseerd is, zal dat niet lukken. Conclusie: rustig wachten op verder nieuws.” (AB)

Roger Dewulf en Paula Wemaere: “Zaal is noodzakelijk”

foto AB
foto AB

Roger Dewulf (97) en Paula Wemaere (92) zijn geboren Gijverinkhovenaren. Ze hebben beiden een mooie leeftijd, maar zijn nog erg actief. “Geen van ons beiden komt nog in het Dorpshuis”, vertelt Paula. “Er zijn de trappen en wij zijn ook geen lid meer van een vereniging. Maar als voorzitster van KVLV Gijverinkhove-Hoogstade kwam ik er regelmatig. Ik denk dat het er vroeger drukker was. Natuurlijk moet Gijverinkhove een eigen zaal blijven hebben. “Anders is dat een drama”, voegt echtgenoot Roger toe. “Zo’n ontmoetingsruimte is immers de ziel van een dorp. Vroeg of laat valt ook het laatste café weg. Als het gebouw te koop komt, zal de gemeente moeten bijspringen. Afwachten hoeveel men vraagt en hoeveel de gemeente zal willen geven. Als de klassen toch leeg staan, zou het Dorpshuis beter naar beneden verhuizen. Benieuwd hoe dit evolueert!” (AB)

Evelyn Robben: “Graag iets aantrekkelijks”

foto AB
foto AB

Evelyn Robben (31) woont samen met haar gezin vlakbij het Dorpshuis, ondertussen zo’n zeven jaar is dat. Evelyn is lid van het plaatselijke feestcomité en het is de bedoeling dat zij op termijn ook het secretariaat van de vereniging van Rudi Mares overneemt. “Ik kom af en toe in het Dorpshuis”, vertelt Evelyn. “De Sint-Maartensavond vindt er bijvoorbeeld plaats en we vergaderen er met het feestcomité. Het gebouw is natuurlijk oubollig en mega verouderd. ‘s Winters is het er koud en dicht bij de kachel is het dan weer snel te warm. Als het effectief zo is dat het gebouw te koop komt, moet de gemeente zeker opstaan. Onder welke vorm maakt mij niet uit, maar mijn oproep is om er iets aantrekkelijks van te maken. Een polyvalente ruimte voor verenigingen, maar ook een plek waar je een leuk privéfeestje als bijvoorbeeld een communie kan vieren, zou wel fijn zijn.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier