Schone Schaapjes in Staden tijdens pinksterweekend

Koen Maertens en Alexia Deboutte van vakantiehoeve Open Huis. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Familiebeurs ‘Schone Schaapjes’ is tijdens het pinksterweekend aan zijn veertiende editie toe. Naast de ruim 120 standen die in het teken staan van natuur en buitenleven zijn er opnieuw veel dieren te bewonderen en is er ook aandacht voor kinderen. Bij deze editie zijn er een aantal extra trekpleisters zoals een mobiel escape game en een waarheidsgetrouw nagebouwd Duits tentenkamp uit WO I.

‘Schone Schaapjes’ wordt georganiseerd door Vakantiehoeve Open huis in samenwerking met de vzw Norton Owners Flanders Branch, een vereniging van oldtimer Nortonmotoren die zijn uitvalsbasis in de hoeve heeft. De familiebeurs is aan zijn veertiende editie toe en lokt bezoekers uit heel Vlaanderen. “We veranderen dan ook niet veel aan onze succesformule”, weet Koen Maertens van Open Huis. “De vaste waarden blijven. Dat betekent dat er naast de maximum 120 standen die te maken hebben met natuur, dieren en buitenleven of die ambachtelijke producten aanbieden ook veel aandacht is voor dieren.” Naast zeldzame schapenrassen – Open Huis is een actieve schapenhoeve zijn er onder andere neerhofdieren, zangvogels, honden, geiten, pony’s, mini-paardjes, paarden en alpaca’s te bewonderen.

Ontsnappingsspel

“Verder zijn er ook heel wat shows en demonstraties”, weet Koen. “Zo zijn er in de grote piste Fjorden- en Tinkerpaarden te bewonderen, terwijl er ook demonstraties schapen drijven met zowel honden als paarden te zien zullen zijn. Er zijn ook live diverse kunstenaars en ambachtslui zoals schaapscheerders, spinners, wevers, wilgenvlechters, schilders en tekenaars aan het werk te zien. Een groep kunstsmeders met internationale reputatie bewerkt met vuur en hamer de hardste metalen tot unieke kunstwerken.”

Tijdens theatervoorstelling wordt waargebeurd verhaal van een Duits soldaat gebracht

“Er is traditioneel ook veel aandacht voor kinderen. Zo zijn er workshops voor kinderen en kunnen ze ravotten in een voor de gelegenheid gebouwd reuze speeldorp. Verder is er een nieuwe en verrassende theatervoorstelling door Circus Hoetchatcha. Daarbij wordt een parcours van 20 meter door kinderen en ouders onder begeleiding steeds langer en langer gebouwd. De kinderen moeten daarbij ook schetsen maken, terwijl er grote plannen worden open geplooid. Verder is er ook ruimte voor een aantal nieuwigheden. Zo wordt op Schone Schaapjes een mobiele escape game opgesteld. Om te ontsnappen moeten raadsels, puzzels en cryptische omschrijvingen worden opgelost. Vooraf inschrijven via krono-escape.be is om praktische redenen noodzakelijk.”

Tentenkamp

Net als bij de vorige editie is er ook dit keer aandacht voor WO I. “Nu alle herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog zijn afgelopen, is het nu misschien het gepaste moment om de ‘andere’ kant van het verhaal te brengen”, stelt Koen Maertens. “De gidsenvereniging ‘We’ll Remember, Pops’ slaat tijdens Schone Schaapjes een Duits tentenkamp uit WO I op. Ze brengen op regelmatige tijdstippen door middel van een theatervoorstelling ook het waargebeurde verhaal van een Duits soldaat die omkwam tijdens de laatste dagen van het bevrijdingsoffensief.”

In samenwerking met KW wordt een lezerswedstrijd ingericht waarbij een weekend in vakantiehoeve Open Huis ter waarde van 1.200 euro te winnen valt. Het deelnemingsformulier verschijnt in de krant van 7 juni. Schone Schaapjes vindt tijdens het pinksterweekend plaats. Op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni is iedereen telkens van 10 tot 18 uur welkom op de terreinen van Vakantiehoeve Open Huis in de Ieperstraat 157 in Staden. De toegangsprijs bedraagt 8 euro voor volwassenen, kinderen uit de lagere school komen er gratis in. Daarnaast is er gratis parking, een gratis ‘Schone Schaapjes boodschappentas’ voor elk gezin en een gratis pendeltreintje van de parking naar Open Huis en omgekeerd. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier