Scholenveldloop in Koekelare zonder podium en medailles, wel met … appels

We zien v.l.n.r. schepen van Sport Jan Lievens, sportfunctionaris Evelien Denecker en voorzitter van de Sportraad Guido Wauters. © Foto Coghe
Redactie KW

Normaal zou op woensdag 23 september de jaarlijkse scholenveldloop plaatsvinden. “Door de aanhoudende coronabeperkingen is het niet aangewezen om dit jaar een scholenveldloop te voorzien zoals we die de afgelopen vijf jaar organiseerden. Daarom werd een coronaproof alternatief uitgewerkt”, aldus sportschepen Jan Lievens.

Jaarlijks wordt de vierde week van september uitgeroepen tot de Vlaamse Veldloopweek. Maar dit jaar zijn er twee wijzigingen in de normale routine. “De Vlaamse Veldloopweek werd omgedoopt tot Vlaamse Loopweek. Daarmee wil Moev, de organisatie die schoolsport ondersteunt, iets meer de beleving rond het lopen promoten en niet louter de traditionele veldloop in competitie”, vertelt schepen van Sport Jan Lievens (Open VLD).

Daarnaast wordt de loopweek dit jaar verlengd tot eind oktober. Gemeentes krijgen dus de kans tot aan de herfstvakantie om een loopweek te organiseren.”

De hele reden van dit alles is uiteraard het coronavirus. “Door de aanhoudende coronabeperkingen is het niet aangewezen om dit jaar een scholenveldloop te voorzien zoals we die de afgelopen vijf jaar organiseerden. Toen mochten we telkens tussen 900 en 1.000 leerlingen verwelkomen en zo’n 30 vrijwilligers op een dag. Het mengen van de verschillende scholen en klassen is momenteel not done.”

Parcours voor een week

Het was al even duidelijk dat de scholenveldloop in zijn normale vorm niet zou kunnen plaatsvinden. “Maar daar wilden wij ons als sportdienst niet zomaar bij neerleggen. We gingen op zoek naar een alternatief en dat vonden we”, vervolgt sportfunctionaris Evelien Denecker.

Op maandag 21 september wordt het parcours klaargemaakt en in overleg met de scholen blijft het parcours de hele week staan. De voorzitter van de Sportraad, Guido Wauters, neemt hier zoals steeds de verantwoordelijkheid.

Per klasbubbel

“Scholen kunnen, verspreid over die week, per klasbubbel toch het parcours komen lopen. Een plannetje met de verschillende parcours werd aan directies en LO-leerkrachten bezorgd. Ze zijn dus vrij om dit in te plannen in hun lessenrooster zoals het voor hen het best past”, legt Guido Wauters uit.

Ondertussen lopen de reservaties vlot binnen bij de sportdienst. Daar wordt alles opgevolgd zodat er niet te veel verschillende groepen tegelijk op het parcours zijn. Een podium en medailles zijn dit jaar niet voorzien. De appels, die aangeboden worden door Moev, worden wel overhandigd aan de deelnemende kinderen.”

Jan Lievens, Evelien Denecker en Guido Wauters hopen om ook tijdens dit uitzonderlijk jaar de loopmicrobe bij de jongeren aan te wakkeren. “Maar we zijn er redelijk gerust in, want de afgelopen dagen mochten we al ondervinden dat verschillende klassen zich al serieus aan het voorbereiden zijn. Toch hopen we op een normale editie in 2021.” (BC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.