Scholengroep Prizma start met consultatierondes om onderwijsaanbod te hervormen

Coördinerend directeur Geert Timperman en Prizma-voorzitter Jean-Paul Vallaeys. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Tegen eind dit schooljaar wil de scholengroep Prizma – met vestigingen in Izegem, Lendelede en Ingelmunster – een principebeslissing hebben om het onderwijsaanbod verder te hervormen. Daarvoor organiseert het vijf consultatierondes voor leerkrachten, leerlingen en ouders. “Zo willen we tot een breed gedragen plan komen”, zegt coördinerend directeur Geert Timperman.

De scholengroep Prizma telt in totaal zes secundaire scholen en negen basisscholen en wil – net als andere scholengroepen – het secundair onderwijs moderniseren. Tegen eind dit schooljaar moet er een principebeslissing zijn. “De hervorming is immers al dit schooljaar in het eerste jaar gestart en is vanaf 1 september 2021 van toepassing voor het derde jaar”, zeggen coördinerend directeur Geert Timperman en Prizma-voorzitter Jean-Paul Vallaeys.

Daarvoor gaat het niet over één nacht ijs, iets waarbij het protest in Tielt en Roeselare tegen de geplande hervormingsplannen zeker zal meegespeeld hebben. Prizma organiseert in totaal vijf consultatierondes waarbij telkens 25 ouders, 10 leerlingen vanaf het vijfde leerjaar en 15 leerkrachten hun mening kunnen geven over zes mogelijke scenario’s. “Op die manier willen we tot een zo breed mogelijk gedragen plan komen.”

De zes scenario’s

Scenario 1: de benaming van het bestaande aanbod en studiegebieden wordt aangepast en alle bestaande vestigingen worden behouden. “In dit geval verandert er in se niets en worden enkel een paar nieuwe termen ingevoerd.”

Scenario 2: er komt een transfer van studiegebieden. De tak humane wetenschappen wordt van de Vandenbogaerdelaan (campus College) naar de Dirk Martenslaan (campus IdP) overgebracht. In omgekeerde richting wordt de richting Handel verplaatst.

Scenario 3: het volledige huidige aanbod van de Dirk Martenslaan (campus IdP) gaat naar de Vandenbogaerdelaan (campus College). De Middenschool Izegem blijft in dit verhaal aan de Kasteelstraat gehuisvest.

Scenario 4: het volledige huidige aanbod van de Vandenbogaerdelaan (campus College) verhuist naar de Dirk Martenslaan (campus IdP) en de Kasteelstraat (Middenschool Izegem). De Middenschool Izegem verhuist dan weer integraal naar de Vandenbogaerdelaan.

Scenario 5: er komt één bovenbouwstructuur met twee campussen. De algemene vakken worden op de campus Dirk Martenslaan en Kasteelstraat gegeven, terwijl de technische en praktische vakken aan de campus Italianenlaan te vinden zullen zijn.

Scenario 6: er wordt gekozen voor een volledig nieuwe structuur: vier jaar lagere school, vier jaar tienerschool en vier jaar bovenbouwschool.

Daarnaast is er ook nog een zevende optie voorzien: een blanco scenario. “We willen de deelnemers ook de kans geven om volledig out of the box te denken en een volledig nieuw plan op tafel te leggen”, klinkt het. “Tijdens de consultatierondes zullen de scenario’s telkens in groepjes voorgesteld worden, telkens met een moderator en secretaris per tafel. Op die manier willen we dit verhaal zo goed mogelijk begeleiden en gaat geen enkel idee verloren. Na vier informatierondes volgt er een plenaire samenvatting en kunnen de deelnemers aan de hand van vijf stickers hun voorkeur per scenario uitspreken. Tijdens deze consultatierondes zullen er geen directieleden deelnemen, zij krijgen een aparte sessie. Zo is er van beïnvloeding geen sprake.”

De timing voor de eventuele uitvoering van een scenario ligt nog niet vast. “Alles hangt af van welk scenario er gekozen wordt, de impact op de medewerkers, de infrastructuur en de financiën. Hoe dan ook willen we een zo groot mogelijke betrokkenheid genereren.”

Scholengroep Prizma telt ruim 5.000 leerlingen en heeft meer dan 700 personeelsleden in dienst. De eerste infosessie vindt vrijdagavond 17 januari in Middenschool Lendelede plaats. Daarna volgen nog de Heilige Familie op de Bosmolens (dinsdag 14 januari), Middenschool Ingelmunster (donderdag 16 januari), zaal Mandeldaele in Emelgem (maandag 20 januari) en Campus College (donderdag 23 januari).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier