Scholen en verenigingen strijden tegen zwerfvuil

© SL
Redactie KW

Operatie Proper wil via een beloningssysteem scholen en verenigingen warm maken om zwerf- vuil duurzaam aan te pakken. Vrije Basisschool De Waterlelie in Moorsele nam het voorbije schooljaar als eerste Wevelgemse school deel aan ‘Operatie Proper’. Ze krijgen hiervoor nu een cheque van 270 euro.

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort, met Operatie Proper willen ze ook de jeugd via scholen en verenigingen aanspreken. Voldoe je aan een aantal verplichte actiepunten, dan kan je al een geldsom krijgen. “Dat hoeft absoluut geen drempel te vormen, want verschillende scholen en verenigingen organiseren nu al acties”, zegt schepen van Milieu Stijn Tant (CD&V). “In het kader van de MOS-projecten bijvoorbeeld. Ze kunnen uiteraard ook eigen initiatieven uitwerken. Per uitgevoerd actiepunt krijgen ze een mooi financieel duwtje in de rug.”

Geen plastiekflesjes

Makkelijk verdiend, zo lijkt het wel. “Het vergt toch wat inspanningen”, beklemtoont juf Isabelle Devriese van de Zwanenklas. “Iedere maand gingen we met een klas zwerfvuil rapen in de omgeving en eens per jaar deden we de grote schoonmaak in een bepaalde wijk. Dat levert jaarlijks wel een tiental zakken vuil op.”

Iedere maand gingen we met een klas zwerfvuil rapen – Isabelle Devriese, juf De Waterlelie

“Verder zien we erop toe dat er enkel nog brood- en fruitdozen worden meegegeven naar school. Drank in flesjes wordt niet meer toegelaten. We gaven daarnaast ook enkele themalessen rond de afval- en zwerfvuilproblematiek en vanzelfsprekend staan overal de juiste afvalbakken opgesteld zodat we goed kunnen sorteren”, legt de juf uit.

“Andere scholen en verenigingen kunnen het voorbeeld volgen van Vrije Basisschool De Waterlelie”, vervolgt schepen Tant. “Zij kunnen elk hun eigen actieplan opstellen. Dit jaar kan de financiële tegemoetkoming, afhankelijk van het aantal en welke actiepunten werden gekozen, variëren tussen de 500 en 975 euro.”

Inschrijven voor Operatie Proper kan nog tot 31 oktober 2021 op de site van mooimakers.be. (SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier