Schoenmakerij Yves in Oostende viert 25-jarig jubileum

Schoenmaker Yves De Sloover: “Wij zijn een uitstervend ras geworden.”©Peter MAENHOUDT
Schoenmaker Yves De Sloover: “Wij zijn een uitstervend ras geworden.”©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Ethel Callens (49) en haar man Yves De Sloover (51) hebben iets te vieren: hun schoen- en sleutelmakerij in de Alfons Pieterslaan bestaat dit jaar 25 jaar. Het koppel bouwde doorheen de jaren een sterke band op met hun klanten “Sommigen leerde je als kinderen kennen en zijn intussen volwassenen.”

“Mijn ouders hadden vroeger ook een schoenmakerij en toen Yves en ik een koppel werden, leerde hij de stiel van mij vader. Het beroep sprak hem meteen aan en ik wilde graag een eigen zaak openen. Eenmaal hij de stiel onder de knie had, zijn we gestart met een hele kleine winkel op de Nieuwpoortsesteenweg. Negen jaar later verhuisden we naar het huidige pand”, vertelt Ethel. “Iedereen raadde ons toen eigenlijk af om zo’n zaak te beginnen. Velen in de branche zeiden dat er geen toekomst was in die sector. Ik was echter vastberaden van mijn idee en uiteindelijk heeft het goed uitgepakt.”

Klanten zien opgroeien

Wat het duo het meest waarderen in hun wek is het contact met de klanten. “Dat is iets dat we altijd enorm hebben geapprecieerd. De waardering en complimenten die klanten geven voor het werk dat we doen, geeft ons enorm veel voldoening. Na 25 jaar begin je je klanten ook te kennen. Sommigen leerde je als kinderen kennen en zijn intussen échte volwassenen. Omgekeerd ben je ook enorm bedroefd als je het overlijden van een klant verneemt.”

Velen raadden ons af om een schoenmakerij te beginnen, maar we waren vastberaden

25 jaar een zaak openhouden, is een lange tijd. In die periode zag Ethel de branche, maar ook haar winkel evolueren. “Vroeger had je heel aanvragen voor tapwieltjes, maar nu zie je veel meer sneakermodellen. Daarnaast is de schoenmakerij enorm uitgebreid vergeleken met de beginjaren. Vroeger herstelden we enkel schoenen, maar nu maken we ook al autoplaten, horloges, horlogebatterijen, ook sleutels herstellen we. Ook handtassen en broekriemen verkopen we. Ons gamma is tegenwoordig heel wat uitgebreider.”

Weinig interesse jeugd

Ethel merkt dat het tegenwoordig steeds moeilijker wordt om jongeren warm te maken voor een job als schoenmaker. “Klanten zijn echt tevreden dat ze nog een schoenmaker vinden die nog op een ambachtelijke manier schoenen herstelt, maar het is vandaag bijna een uitstervend ras. Jonge mensen zijn vandaag niet meer geïnteresseerd in de stiel en beginnen er ook niet meer aan, dat is echt ongelooflijk. Dat terwijl er nochtans toekomst zit in die sector. We weten zelf ook niet waarom de interesse er niet meer is, de job zelf betaalt nochtans goed en het is aangenaam werken.”

Vast cliënteel

Ethel en Yves vieren hun jubileum in een vreemd jaar, heel wat ondernemingen vrezen namelijk voor hun voortbestaan. Bij het koppel is dat tot nu toe nog niet het geval. “In de eerste lockdown moesten we volledig sluiten en daar moet je wel even aan wennen als je normaal alle dagen werkt. Wij hebben natuurlijk het geluk dat we al zo lang bezig zijn en een vast cliënteel hebben. Dat samen met financiële reserve zorgt ervoor dat we die periode kunnen overbruggen. Ons jubileum hebben we even gevierd met een glaasje champagne. We zijn enorm trots dat we al zo lang meedraaien.” (Matthew Pyck)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.