Schoenenwinkel Luigi in Oostende sluit deuren na 45 jaar: “Ideale moment om te stoppen”

Karine Velghe en Stephanie Storme van Luigi.© GLO
Karine Velghe en Stephanie Storme van Luigi.© GLO
Gillian Lowyck

Schoenenwinkel Luigi in de Christinastraat houdt ermee op. Uitbaatster Karine Velghe gaat met pensioen. Nog tot eind dit jaar kan je er terecht in de uitverkoop. “Ik ga het missen, maar er komt een moment dat je moet stoppen.”

Schoenenwinkel Luigi wordt uitgebaat door Karine Velghe (75) en haar dochter Stephanie Storme (53). Het verhaal van de winkel begint met tegenslag. “Ik was gestart met een winkel die sportartikelen verkocht”, vertelt Karine. “Tot het tapijt in brand stond en ik achteraan in de winkel vastzat. Ik heb toen drie maanden in het ziekenhuis gelegen met brandwonden.”

Italiaanse schoenen

Uiteindelijk belandde Karine ‘in de schoenen’, in een winkel in de Adolf Buylstraat. Eerst met een medezaakvoerder, maar uiteindelijk alleen. “We hebben de winkel in de Adolf Buylstraat 27 jaar gehad, vooraleer we naar de Christinastraat kwamen.” Dochter Stephanie stapte ook mee in de zaak. “We hebben het bijna altijd met ons twee alleen gedaan. Eens een jobstudent, maar niet zo veel”, vertelt ze.

Stephanie en Karine besloten nu om te stoppen met de zaak. “Het is het ideale moment. Waarom ik nog zo lang verder heb gedaan? Het is mijn lang leven. ’s Morgens opstaan en onder het volk zijn, ik doe het graag. Het zal dus raar zijn om niet meer naar de winkel te komen, maar er komt een moment dat je moet stoppen.”

We hebben veel vaste klanten, zelfs uit het buitenland

Wie naar Luigi komt, doet dat voor de tijdloze Italiaanse schoenen. “We hebben veel vaste klanten, ook veel mensen die speciaal vanuit het binnenland naar hier komen. Zij hebben wel al gezegd dat ze nu niet meer weten waar naartoe te gaan… Tegenwoordig vind je meer sportieve schoenen. Vrouwen die graag eens een fijn hieltje dragen, weten niet meer zo gauw waar ze hun schoenen moeten kopen. Het doet wel deugd als klanten zeggen dat ze ons gaan missen. Ja, het contact met de klanten zal ik het meeste missen.”

Totale uitverkoop

Karine zal niet stilzitten tijdens haar pensioen. “Ik hou van een terrasje doen met mijn vrienden, muziek, gaan wandelen… Ik heb ook veel kleinkinderen en heb nu eindelijk wat meer tijd voor hen.”

Wat Stephanie zal doen, weet ze nog niet. “Ik heb nog geen echte vooruitzichten. Wat ik niet ga doen, is in een winkel werken, want dan kan ik evengoed mijn eigen zaak verder zetten. Ik zal wat cursussen volgen en zien wat ik zal doen”, besluit Stephanie. Nog tot eind dit jaar houdt Luigi totale uitverkoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier