Schildpad van Fabre krijgt het hard te verduren door vandalen

Vandalen beschadigen het kunstwerk van Jan Fabre. © DVL
Redactie KW

Ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen en de nieuwe locatie op het Fabreplein slagen vandalen er nog steeds in om het iconische kunstwerk ‘Searching for Utopia’ – beter bekend als ‘de Schildpad van Fabre’ – nog steeds aanzienlijk te beschadigen.

Je kunt er niet naast kijken. Het bekende kunstwerk van Jan Fabre vertoont op vandaag opnieuw duidelijk sporen van vandalisme. Lange strepen op het bladgoud ontsieren het beeld. Het ziet ernaar uit dat vandalen zich niets aantrekken van de camerabewaking. “We hebben inderdaad moeten vaststellen dat er met regelmaat van de klok op de schildpad wordt geklommen en dat laat zijn sporen na”, zegt een boze burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “We hebben zelfs moeten vaststellen dat er een vandaal met zijn fiets op het kunstwerk klom en zich daar liet fotograferen. We laten het daar uiteraard niet bij. Via de camerabeelden probeert de politie de daders te identificeren en we rekenen ook een beetje op de sociale controle van de bewoners in de flatgebouwen rondom het plein. Maar dat verhindert jammer genoeg niet dat er nog steeds mensen zijn die zich niet daardoor niet laten afschrikken.”

Forse boetes

De burgemeester roept dan ook getuigen op om feiten te melden aan de politiediensten. “We hebben destijds maatregelen genomen om paal en perk te stellen aan het vandalisme. Zo is het verboden om het kunstwerk aan te raken of het water er rond te verontreinigen. Daar staan geldboetes van 250 euro op en wie schade veroorzaakt, zal moeten opdraaien voor de kosten”, zegt Vanden Broucke.

Het stadsbestuur kocht het kunstwerk in 2003 aan tijdens de eerste editie van Beaufort voor 325.000 euro. Er bestaan nog exemplaren van. Het verhuisde van het strand en de zeedijk naar de nieuwe locatie op een sokkel op het Fabreplein nadat het tot twee keer toe werd gerestaureerd. De laatste renovatie, waarbij het beeld een laag bladgoud kreeg om het tegen de natuurelementen te beschermen, kostte het stadsbestuur destijds 140.000 euro. (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier